Σελίδες

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΕΟΠΥΥ: Σε επίσχεση εργασίας γιατροί και διαγνωστικά εργαστήρια

Σε επίσχεση υπηρεσιών έχουν προχωρήσει οι ιδιωτικές κλινικές, ενώ επίσχεση αναμένεται να πραγματοποιήσουν από τις 8 έως και τις 12 Δεκεμβρίου, οι συμβεβλημένοι γιατροί και τα διαγνωστικά εργαστήρια.
 Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν με επισκέπτονται τους παρόχους υγείας του οργανισμού, αλλά θα πρέπει να ζητούν απόδειξη παροχής υπηρεσιών, απαραίτητη για να πάρουν πίσω τα χρήματα τους αργότερα.

Αρχικά, θα πληρώνουν τα χρήματα από την τσέπη τους και στη συνέχεια θα πρέπει να διεκδικήσουν αποζημίωση για το αντίστοιχο ποσό από τον ΕΟΠΥΥ.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ζητεί από τον Οργανισμό να τους εξοφλήσει άμεσα τα οφειλόμενα χρήματα και να επανέλθει το κρατικό τιμολόγιο και η αξία της ιατρικής επίσκεψης να είναι στα 20 ευρώ.

Ζητεί ακόμη την αύξηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο 15% του συνολικού προϋπολογισμού και να αποσυρθεί η νέα σύμβαση εργασίας, προκείμενου να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι διεκδικεί την πλήρη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ που αφορούν νοσηλείες που πραγματοποιήθηκαν από το 2006 έως το 2011, από τα ταμεία που συνέστησαν τον ΕΟΠΥΥ, ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου αλλά και των χρεών που δημιούργησε ο ίδιος ο Οργανισμός, κατά την τριετή λειτουργία του, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΟΠΥΥ καλεί τις κλινικές να διακόψουν την επίσχεση αλλιώς θα διακοπούν οι συμβάσεις

Σε διακοπή της επίσχεσης και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις της επόμενης περιόδου καλεί ο ΕΟΠΥΥ όλους τους παρόχους υγείας επαναλαμβάνοντας ότι όλες οι κλινικές που θα γνωστοποιούν επίσχεση θα έρχονται αντιμέτωπες με τη διακοπή της σύμβασής τους.
Ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι πριν προχωρήσουν οι ιδιωτικές κλινικές σε επίσχεση εργασίας, «πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, παρουσία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντού, στην οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:
Η δυνατότητα πληρωμής του Απριλίου 2014. Ήδη δόθηκε εντολή οριστικοποίησης και τις επόμενες ημέρες θα αποπληρωθεί.
Πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ. Ήδη ολοκληρώθηκε η ενταλματοποίηση και εξοφλούνται όλες οι απαιτήσεις μέχρι τέλους του 2011. Με εξαίρεση τις οφειλές του ΙΚΑ για τις οποίες ο υπουργός Υγείας έκανε συγκεκριμένη πρόταση για χωριστή λύση του θέματος.
Οι ληξιπρόθεσμες του 2012 έχουν ήδη δρομολογηθεί και τις επόμενες εβδομάδες θα εξοφληθούν».
Ο Οργανισμός εκτιμά ότι με βάση τα στοιχεία αυτά, η επίσχεση εργασίας των ιδιωτικών κλινικών δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης.   http://left.gr/