Σελίδες

Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Με 4 νέους σταθμούς η Γραμμή 4 φτάνει μέσω Ν. Φιλαδέλφειας και Αγ. Αναργύρων σε Ίλιον, Πετρούπολη



Άκομα 4 σταθμούς απέκτησε η Νέα Γραμμή 4 του Μετρό που στην πλήρη της ανάπτυξη θα γίνει η μεγαλύτερη γραμμή του δικτύου της πόλης.

Η νέα προσθήκη που μπορεί κάποιος να δει στην ανανεωμένο χάρτη που ανήρτησε επίσημα η Αττικό Μετρό μόλις χθες υπάρχει ένα επιπλέον τμήμα από τον Περισσό μέχρι την Πετρούπολη.
Αυτό το νέο τμήμα περιλαμβάνει 4 κομβικότατους σταθμούς οι οποίοι με τη λειτουργία τους θα μεταμορφώσουν κυριολεκτικά τα βορειο-δυτικά προάστια της πόλης. Οι νέοι σταθμοί είναι οι: ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ (που θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες του γηπέδου της ΑΕΚ), ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ (που θα συνδέεται με τον ομώνυμο Προαστιακό Σταθμό), ΙΛΙΟΝ (που θα συνδέεται με τον μελλοντικό σταθμό της Γραμμής 2) και θα τερματίζει στην Πετρούπολη, στο κέντρο της πόλης.
Η νέα αυτή επέκταση αναμένεται να εξυπηρετήσει τα πυκνοκατοικημένα προάστια της Νέας Φιλαδέλφειας, των Αγίων Αναργύρων, του Ίλιον και της Πετρούπολης καλύπτοντας σχεδόν στο σύνολο τους αυτές τις περιοχές. Εφόσον υλοποιηθεί αυτή η επέκταση κάποιος από την Πετρούπολη θα μπορεί να είναι στο γήπεδο της ΑΕΚ σε μόλις 5 λεπτά, στo Γαλάτσι σε 12 λεπτά, στην Αλεξάνδρας σε 18 λεπτά και στην Ακαδημία σε μόλις 22 λεπτά.
Επιπλέον με αυτή την επέκταση η Γραμμή 4 πολλαπλασιάζει τις συνδέσεις της με τις άλλες Γραμμές του Μετρό και του Προαστιακού. Συγκεκριμένα χάρη σε αυτή την επέκταση από 5 οι συνδέσεις γίνονται 8.
Φυσικά είμαστε ακόμα σε πολύ θεωρητικό επίπεδο μιας και προς το παρόν έχουμε τη δημοπράτηση της Β`φάσης για το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 από το Άλσος Βεϊκου μέχρι το Γουδή. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άλλα πιο ώριμα τμήματα δηλαδή το Γουδή-Μαρούσι-Εθνική Οδός, το Άλσος Βεϊκου-Περισσός, το Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη και τελευταίο το νέο τμήμα Περισσός-Πετρούπολη. Στο σύνολο της πλέον η Γραμμή 4 θα έχει 35 σταθμούς αν και το τμήμα Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη πιθανότατα θα αποτελέσει το πρώτο τμήμα της Γραμμής 5 του Αθηναϊκού Μετρό και θα μοιράζεται με την Γραμμή 4 τους σταθμούς Ευαγγελισμό, Κολωνάκι και Ακαδημία για να οδεύσει στη συνέχεια προς τα δυτικά.
Η χρηματοδότηση για τα υπόλοιπα τμήματα της Γραμμής 4 ανέρχεται σε πάνω από 2,1δισ.ευρώ, χρήματα που η Αττικό Μετρο ευελπιστεί να εξασφαλίσει είτε από μελλοντικά Ευρωπαϊκά κονδύλια είτε με πιο σύγχρονες μεθόδους κατασκευής όπως η παραχώρηση ή ένα υβριδικό ΣΔΙΤ με πληρωμές διαθεσιμότητας. (Πηγή: ypodomes.com)