Σελίδες

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Η Λούκα Κατσέλη επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την καταπολέμηση των ανισοτήτων


Την πρώτη σημαντική πολιτική της πρωτοβουλία, μετά την ανάδειξη του Γερμανού Ούντο Μπουλμαν στη θέση του επικεφαλής στο Ευρωκοινοβούλιο, πραγματοποίησε η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με καθαρό προοδευτικό πρόσημο και έντονο ελληνικό χρώμα, η οποία σηματοδοτεί την προσπάθεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές του 2019, να επαναφέρουν την ατζέντα τους σε αριστερή πορεία και να συγκινήσουν εκ νέου τους πολίτες που απογοητευμένοι είτε βρίσκουν στέγη σε ευρωσκεπτικιστικές πολιτικες ομάδες είτε επιλέγουν την αποχή.
Η πρωτοβουλία σχετίζεται με την εκπόνηση ενός φιλόδοξου σχεδίου με σκοπό την καταπολέμηση των ανισοτήτων, το οποίο αναλαμβάνει να επεξεργαστεί εντός του προσεχούς εξαμήνου μια ομάδα 22 προσωπικοτήτων κύρους, από τον χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας των πολιτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Στην κορυφή της πυραμίδας τής εν λόγω task force που θα έχει τον τίτλο «Προοδευτική Κοινωνία» θα βρίσκεται η οικονομολόγος Λούκα Κατσέλη, η οποία έχει θητεύσει στο παρελθόν ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας.
Τον ρόλο της επικεφαλής θα μοιράζεται με τον πρώην πρωθυπουργό της Δανίας και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν.
Ως μέλη θα λάβουν μέρος ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο Ούγγρος πρώην επίτροπος αρμόδιος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Λάζλο Άντορ, η διεθνούς φήμης επιδημιολόγος Κέιτ Πικέτ κ.ά.
Στην ομάδα επεξεργασίας και προώθησης του προγράμματος εκ μέρους των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα μετέχει εξάλλου ο Έλληνας Γιάννης Δάλμας.
Ούντο Μπούλμαν, στο κέντρο, και Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν (δεξιά) | 
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να επικεντρώσει το δημόσιο ενδιαφέρον στη μεγάλη σημασία που έχει η μείωση των οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και περιφερειακών ανισοτήτων στην Ευρώπη και να προωθήσει ένα στρατηγικό σχέδιο, προκειμένου να θέσει άμεσα το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα νέο αναπτυξιακό δρόμο.
«Οι πολίτες ανησυχούν καθώς σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο το 84% πιστεύει ότι οι εισοδηματικές διαφορές είναι πολύ μεγάλες και περισσότερο από το 60 % συμφωνεί ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν μέτρα για να μειωθούν οι διαφορές»,  αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, με την οποία γίνεται γνωστό το εγχείρημα της «Προοδευτικής Κοινωνίας» για την προώθηση ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης στην Ε.Ε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών Ούντο Μπούλμαν έδωσε έμφαση στον επείγοντα χαρακτήρα αλλαγής ρότας στην Ε.Ε. μέσω ενός αναπτυξιακού προτύπου που θα βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη, με ισότητα, συνοχή και σε ευθυγράμμιση με το πλάνο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2030.
Τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας θα παρουσιαστούν τον Οκτώβριο του 2018.