Σελίδες

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΣΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥΣΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ


Μπροστά στον κίνδυνο καταστροφής των λιμνών του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης και των πολύτιμων οικοσυστημάτων τους λόγω της πτώσης της στάθμης του νερού, ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού προχώρησε από τις αρχές του καλοκαιριού σε μια σειρά άμεσες ενέργειες. Επισκευές αντλιών Μετά απ αυτές, για την πλήρη αποκατάσταση της στάθμης των νερών στις λίμνες στα αναγκαία επίπεδα κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά πρόσθετης ποσότητας νερού από άλλη γεώτρηση του Δήμου, η οποία μεταφορά δεν ήταν δυνατόν τεχνικά να υλοποιηθεί μέσω αντλιών. Ο Δήμος δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό υδροφόρων οχημάτων και ζητήθηκε η συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος του Δήμου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, το Υπουργείο ανταποκρίθηκε με ταχύτητα και την Τρίτη 30 και Τετάρτη 31 Αυγούστου υδροφόρες του Υπουργείου μετέφεραν νερό από τη γεώτρηση του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού στις λίμνες – οικοσυστήματα του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης.


Ο Δήμαρχος Νίκος Σαράντης εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Υπουργό για την στήριξη του Υπουργείου στην προσπάθεια που κάνει ο Δήμος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Πάρκου.
Μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των παραπάνω ενεργειών η στάθμη των νερών στις λίμνες του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης αποκαθίσταται σταδιακά.
Τα μεγάλα προβλήματα του Πάρκου δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Ζητάμε από το αρμόδιο Υπουργείο τον άμεσο ορισμό διοικητικού συμβουλίου στον φορέα διαχείρισης και την απόδοση της απαιτούμενης χρηματοδότησης ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του Πάρκου που παραμένει μέχρι την κάλυψη των αναγκών αυτών στο χείλος της καταστροφής.

και μετρητών, μεταφορά νερού στις λίμνες του Πάρκου από γεώτρηση του Δήμου στο Καματερό.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ                                    Άγιοι Ανάργυροι,  1.08.2016
Λεωφ. Δημοκρατίας 61, Αγ. Ανάργυροι                                                     Αρ. πρωτ. : 19114
Τηλ. 213 - 2023694                             
         
                       Προς:


Υπουργό Εθνικής Άμυνας
κ. Πάνο Καμμένο
 Fax: 210 – 2611683                                                                
 www.agan.gov.gr                                                                                                                                                                                                                                         e-mail: agankam@agankam.gov.gr                                             


Θέμα: «Αίτηση συνδρομής με διάθεση υδροφόρων οχημάτων»

Κύριε Υπουργέ,
Απευθυνόμαστε σε σας για να ζητήσουμε τη συνδρομή σας για την αντιμετώπιση ενός κατεπείγοντος περιβαλλοντικού προβλήματος στη Δυτική Αθήνα.
Στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, το μεγαλύτερο Πάρκο στην Αττική έκτασης 1100 στρεμμάτων, εξαντλείται το νερό στις λίμνες – υδροβιότοπους. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος εξάλειψης όλης της ζωής στις λίμνες, που περιλαμβάνει και σπάνια είδη υδρόβιων πτηνών.
Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, παρά το ότι δεν έχει τυπικά την διαχείριση του Πάρκου, αναζήτησε λύσεις στο πρόβλημα μέσω γεωτρήσεων του Δήμου. Προσωρινά η στάθμη του νερού στις λίμνες συντηρείται χάρη στη λειτουργία αντλιών που μεταφέρουν νερό από γεώτρηση στο Καματερό. Όμως η ισχύς των αντλιών δεν επιτρέπει την πλήρη αποκατάσταση της στάθμης του νερού στο επιθυμητό και ασφαλές για την υδρόβια ζωή επίπεδο.
Η λύση έγκειται στην μεταφορά μεγάλης ποσότητας νερού από άλλη γεώτρηση στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, η οποία μεταφορά μπορεί να υλοποιηθεί μόνον με υδροφόρες. Ο Δήμος μας διαθέτει μόνον δυο υδροφόρες οι οποίες χρησιμοποιούνται καθημερινά για τη συντήρηση του αστικού πράσινου.
Ζητάμε λοιπόν τη συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τη διάθεση δέκα (10) υδροφόρων οχημάτων του στρατού για τη μεταφορά του νερού από τη γεώτρηση στη λίμνη, για δυο ημέρες.

Έτσι ώστε να σωθούν οι υδροβιότοποι που αποτελούν την καρδιά του πολύτιμου αυτού Πάρκου το οποίο επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας.
Το συντονισμό της όλης επιχείρησης θα έχει ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβούλιου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, κ. Νίκος Αμανατίδης μαζί με τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ Γιάννη Ελαιοτριβάρη.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμβολή σας στη διάσωση του Πάρκου.

                                                            Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 
                                                                        ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΑΡΗΣ