Σελίδες

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Το Σάββατο 11 Μαρτίου στην εφημερίδα "ΤΟ ΚΑΡΦΙ" συνέντευξη μου για το ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

        Πως ξεκίνησε η ιδέα δημιουργίας του πρώτου Πανευρωπαϊκού Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης στο δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού;
Στο Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού αγκαλιάσαμε την ιδέα του εθνικού Συλλογικού Συστήματος ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ για τη δημιουργία του πρώτου Πανευρωπαϊκού Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης και με την άψογη συνεργασία μας καταφέραμε η ιδέα αυτή να γίνει πραγματικότητα.
Προσωπικά νοιώθω περήφανος γιατί ήμουν ο υπεύθυνος του Δήμου μας για την υλοποίηση του πρωτοποριακού αυτού Έργου, που απευθύνεται τόσο στους δημότες μας όσο και στους δημότες όλης της Αττικής.
        Πόσο χρονικό διάστημα διήρκεσε η υλοποίησή του και ποια τα προβλήματα που ανέκυψαν;
Το Έργο άρχισε να μπαίνει σε φάση υλοποίησης από το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που αποδέχθηκε την πρόταση της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.
Στην πορεία συναντήσαμε αρκετές δυσκολίες, όπως συμβαίνει με κάθε καινοτόμο και πρωτοποριακό Έργο, όμως με τη σκληρή δουλειά και την άψογη συνεργασία, καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε σε χρόνο ρεκόρ.
Είμαστε πράγματι περήφανοι που καταφέραμε να μεταμορφώσουμε παλιά κτίρια της δεκαετίας του 50, σε ένα μοναδικό και σύγχρονο χώρο που κοσμεί τον ευρύτερο χώρο του Δημαρχείου αλλά και είναι ένα στολίδι για τη χώρα μας.
        Πως αισθάνεστε που είμαστε η πρώτη χώρα και κατ’ επέκταση ο Δήμος σας ο πρώτος δήμος στην Ευρώπη που ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία δημιουργίας και λειτουργίας του πάρκου;
Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που το πρώτο πανευρωπαϊκό Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης δημιουργήθηκε στους Αγίους Αναργύρους.
Αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι στην Ελλάδα μπορούμε να καινοτομούμε και να πρωτοπορούμε και στα θέματα της ανακύκλωσης, όταν υπάρχει όραμα και άψογη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων φορέων.
        Τι προσφέρει το Πάρκο στους μαθητές; Ποια η εκπαίδευσή τους στο θέμα της ανακύκλωσης;
Το Πάρκο αποτελεί έναν Πολυχώρο Ανακύκλωσης, στον οποίο επιτυγχάνεται η περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών μέσα από μια πρότυπη εκπαιδευτική διαδικασία που συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι και την αναψυχή.
Πιο συγκεκριμένα, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης περιλαμβάνει, τόσο «Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», όπου πραγματοποιούνται μαθήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους νέους ανθρώπους, όσο και «Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», όπου κατασκευάζονται προϊόντα και έργα τέχνης με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και «Χώρο Περιβαλλοντικών Παιχνιδιών», όπου μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού γίνεται εκπαίδευση για την ανακύκλωση συσκευασιών και των ωφελειών από την προστασία του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, η περιβαλλοντική εκπαίδευση συνδυάζεται με την εφαρμογή στην πράξη της διαδικασίας της ανακύκλωσης συσκευασιών
        Ποιος ο ρόλος του καινοτόμου και μοναδικού «Πολυκέντρου Ανακύκλωσης»;
Είναι πράγματι εντυπωσιακό που στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης» έχει τοποθετηθεί και λειτουργεί το υψηλής τεχνολογίας «Πολυκέντρο Ανακύκλωσης», αποτελώντας τη δεύτερη χώρα, σε όλο τον κόσμο, μετά τη Σουηδία που λειτουργεί.
Πλέον οι συσκευασίες επιστρέφονται από τους πολίτες σε σακούλες που τις αδειάζουν όλες μαζί απευθείας στην ειδική υποδοχή του Πολυκέντρου, ενώ όλες οι διαδικασίες διαλογής, επεξεργασίας και αποθήκευσης γίνονται με αυτόματο τρόπο.
        Ποιοι οι μελλοντικοί στόχοι του δήμου όσον αφορά το περιβάλλον και την ανακύκλωση;
Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού και προσωπικά ο Δήμαρχος Νίκος Σαράντης έχει ένα όραμα για τη δημιουργία ενός «πράσινου» Δήμου που θα εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές με ανταπόδοση για τους δημότες και το περιβάλλον.
Με επίκεντρο το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης θα αναπτύξουμε πολλές καινοτόμες δράσεις, ώστε να είμαστε ο πρώτος Δήμος που θα πετύχει τον ποσοτικό στόχο για ανακύκλωση 50% έως το 2020.
        Ποια η ανταπόκριση των πολιτών;
Η συμμετοχή των μαθητών αλλά και των οικογενειών τους στις δραστηριότητες του Πάρκου είναι ήδη εξαιρετική.
Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο που μαθητές από διάφορους Δήμους της Αττικής, αλλά και τις επαρχίας προγραμματίζουν να επισκεφτούν το Πάρκο και τις μοναδικές εγκαταστάσεις τους.
Επιπλέον, εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσουμε νέες ειδικές δράσεις και διαγωνισμούς που θα κορυφώσουν τη συμμετοχή των μαθητών και των οικογενειών τους.
        Επίσης λειτουργεί ένας πρότυπος βοτανικός κήπος. Ποια η σημασία του;
Ο σχεδιασμός του πρώτου πανευρωπαϊκού Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός πρότυπου βοτανικού κήπου, που διαθέτει φυτά μόνο της πλούσιας ελληνικής χλωρίδας.
Είναι πράγματι πολύ σημαντικό οι μαθητές να γνωρίσουν τα φυτά της Ελλάδας, καθόσον, ζώντας στην Αττική, δεν έχουν την ευκαιρία αυτή.
        Ποια η σημασία της ανακύκλωσης εν τέλει;
Η ανακύκλωση αποτελεί το βασικό πυλώνα στην Κυκλική Οικονομία που αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη χώρα μας ακόμα πληρώνουμε για να θάβουμε τα σκουπίδια, παρόλο που τα υλικά που απορρίπτονται έχουν αξία.
Η βασική αρχή της Κυκλικής Οικονομίας είναι ότι όλα τα υλικά θα πρέπει να επανέρχονται στον οικονομικό κύκλο μετά τη χρησιμοποίησή τους και να μην απορρίπτονται. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να γίνεται η Διαλογή στην Πηγή, των χωριστά συλλεγόμενων υλικών συσκευασίας, ενώ θα πρέπει να προστεθεί και η διαλογή των οργανικών αποβλήτων.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι αν ανακυκλώσουμε ένα μόνο μεταλλικό κουτί, εξοικονομούμε ενέργεια για να δούμε τηλεόραση για 3 ώρες ή να ακούσουμε ραδιόφωνο για 4 ώρες.
Επειδή, όμως η ανακύκλωση μπορεί να συνδυάζεται με εκπαίδευση και παιχνίδι, σας περιμένουμε όλους στο πρώτο πανευρωπαϊκό Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, το οποίο λειτουργεί 7 ημέρες της εβδομάδας στον ευρύτερο χώρο του Δημαρχείου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας 61.

     Γιάννης Ελαιοτριβάρης
Αντιδήμαρχος Πρασίνου & Αστικών ΥποδομώνΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.Σε λειτουργία το πρώτο πανευρωπαϊκά Πάρκο Ανακύκλωσης
Διαβάστε περισσότερα » http://www.praktoreio-ota.gr/articleview.php?id=2249
Του Γιάννη Ελαιοτριβάρη* ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ