Σελίδες

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Επιτυχία της Ευρωμεσογειακής Συνόδου η κοινή διακήρυξη - Επόμενη συνάντηση των 7 χωρών στην Πορτογαλία

Το ευρωπαϊκό και διεθνές ενδιαφέρον συγκεντρώθηκε σήμερα στην Αθήνα, όπου οι αρχηγοί των κρατών-μελών του Νότου της Ευρώπης συνομίλησαν με στόχο να ενισχυθεί ο συντονισμός και η συνεργασία των μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της άτυπης Συνόδου της Μπρατισλάβας στις 16 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενταχθεί η μεσογειακή οπτική στην ευρωπαϊκή ατζέντα και στην ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη και η ΕΕ συνολικά στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.


Σε κοινή διακήρυξη -ενδεικτικό της επιτυχίας και του θετικού αποτελέσματος που είχαν οι συζητήσεις, ενόψει και της Συνόδου των 27 στη Μπρατισλάβα- και στην απόφαση να συνεχιστεί η πρωτοβουλία της συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, κατέληξαν οι εργασίες της συνόδου που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Αθήνα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αποφάσισαν η επόμενη συνάντηση των 7 χωρών να πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία, ενώ τονίστηκε ότι η σημερινή πρωτοβουλία και αυτές που θα ακολουθήσουν είναι πρωτοβουλίες ενότητας και όχι διαίρεσης.
Το αποτέλεσμα της σημερινής Συνόδου αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας εξέλιξη καθώς με την κοινή Διακήρυξη των Αθηνών, για πρώτη φορά οι χώρες της Μεσογείου της ΕΕ διαμορφώνουν δική τους ατζέντα, που αφορά στους άξονες της ανάπτυξης, της ασφάλειας, του προσφυγικού -μεταναστευτικού, με διακηρυγμένο στόχο ένα νέο όραμα για την Ευρώπη. Ατζέντα με την οποία και προσέρχονται στην Σύνοδο της Μπρατισλάβας, η οποία αφορά στο μέλλον της ΕΕ.
Πέραν του θετικού γεγονότος ότι οι σημερινές συνομιλίες στην Αθήνα κατέληξαν στην υιοθέτηση κοινής διακήρυξης, κυβερνητικές πηγές θεωρούν θετικό ότι με την ανακοίνωση της 2ης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, που αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία, η σύνοδος αποκτά μόνιμα θεσμικά χαρακτηριστικά. «Οι μεσογειακές χώρες της ΕΕ τοποθετούνται για τις λύσεις, όχι για τα προβλήματα, δεν επιθυμούν να διαιρέσουν αλλά να ενώσουν», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν πως «οι ευρωμεσογειακές χώρες εμφανίζονται ως μέρος της λύσης στην Ευρώπη και όχι ως μέρος του προβλήματος».
 Αλλωστε, σημαντικό σημείο της Διακήρυξης των Αθηνών που υιοθετήθηκε αποτελεί η αναφορά ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να οικοδομηθεί με την προοπτική της Μεσογείου -νοουμένης συνολικά- ως μιας περιοχής ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Εξίσου θετική η αναφορά για "ένα όραμα για την Ευρώπη" το οποίο, μεταξύ άλλων, πρέπει να εδράζεται και να ισχυροποιεί την δημοκρατική λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Το χρονικό της Συνόδου

Ο οικοδεσπότης Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε σε φιλικό και θερμό κλίμα τους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών χωρών στα σκαλοπάτια της εισόδου του Ζάππειου Μεγάρου, οι οποίοι κατέφθασαν διαδοχικά. Κατά την υποδοχή των ηγετών, τον Έλληνα πρωθυπουργό πλαισίωνε άγημα της Σχολής Ευελπίδων.Πρώτος ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι. Ακολούθησαν ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Εν συνεχεία κατέφθασαν διαδοχικά ο πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, Ματέο Ρέντσι, και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.
Ολοκληρώθηκε στις 4 μ.μ. η πρώτη συνεδρίαση εργασιών της Συνόδου Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, ενώ ακολούθησε η «οικογενειακή φωτογραφία».
Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, η οποία ξεκίνησε περίπου στις 13:30, στο Ζάππειο Μέγαρο. Η συζήτηση των ηγετών πραγματοποιήθηκε σε δύο γύρους, αρχικά στην πρώτη συνεδρία εργασιών και εν συνεχεία με γεύμα εργασίας.

Λίγα λεπτά μετά τις 6 έφτασαν στο κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου. Απών ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν.Αναστασιάδης ενώ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αν και φάνηκε ενθουσιασμένος με το χώρο, αποχώρησε αμέσως μετά την οικογενειακή φωτογραφία. Σύμφωνα με ενημέρωση από την ιταλική πλευρά και τους υπεύθυνους του ιδρύματος, ο κ. Ρέντσι θα έφευγε με απευθείας πτήση καθώς αργότερα σήμερα θα έπρεπε να παραστεί σε εκδήλωση στο Μπάρι.
Οι ηγέτες ξεναγήθηκαν στο χώρο και συζήτησαν θέματα πολιτισμού σε ένα εξαιρετικά χαλαρό κλίμα. Λίγο πριν τις 7 αποχώρησαν από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Μαλτέζος ομόλογός του.
Ο πρωθυπουργός αποχώρησε συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.
Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος ξενάγησαν τον πρωθυπουργό στον προαύλιο χώρο και ενημερώθηκε για το κανάλι που κοσμεί κατά μήκος το Ίδρυμα.
«Στόχος είναι η εποικοδομητική συμβολή για το μέλλον της ΕΕ στην άτυπη, μεν, σημαντική, δε, σύνοδο της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας τους ηγέτες που παίρνουν μέρος στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στο Ζάππειο Μέγαρο.
Η Σύνοδος της Μπρατισλάβας πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Αυτή είναι μία κεντρική θέση που εκφράζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τονίζει στη συνεδρίαση ότι η ελληνική πρόθεση είναι να υπάρξει θετικό έδαφος μίας κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων για το μέλλον της Ευρώπης, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν είναι ένα αντίβαρο το Νότου προς τον Βορρά ή προς την ομάδα του «Βίζεγκραντ», αλλά μία θετική πρωτοβουλία συμβολής στην ευρωπαϊκή ατζέντα.
Οι τρεις βασικοί άξονες της ατζέντας στην εν εξελίξει συνεδρίαση αφορούν την ανάπτυξη, την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Θέσεις που εκφράζει ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο, είναι ότι το Brexit έχει ερμηνεία, ότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή ευρωσκεπτικισμός και κρίση εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, ότι η αδυναμία της Ευρώπης στη διαχείριση του προσφυγικού οδηγεί σε εθνικές αναδιπλώσεις και άνοδο της ακροδεξιάς και ότι η σύνοδος στη Μπρατισλάβα πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.
Ανάπτυξη-ενίσχυση κοινωνικής συνοχής-προσέλκυση επενδύσεων 
Προτεραιότητες της Ευρώπης -σημειώνει ο πρωθυπουργός προς τους ηγέτες στη συνεδρίαση- πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, η δίκαιη ανάπτυξη και αποτελεσματικές λύσεις στο προσφυγικό και την ασφάλεια. Στοιχεία που χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας και τα οποία συνηγορούν υπέρ της αναγκαιότητας να τεθούν και να υλοποιηθούν αυτές οι προτεραιότητες, καθώς δείχνουν τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, που απειλεί όλο και περισσότερους πολίτες, είναι μεταξύ άλλων, η ύπαρξη 22 εκατ. ανέργων στην Ευρώπη, οι μισοί εκ των οποίων είναι μακροχρόνια άνεργοι και η ύπαρξη 7,5 εκατ. νέων χωρίς καμία εκπαίδευση, ούτε εργασία.
Κατά τις ίδιες πηγές, στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι το δίλημμα «ανάπτυξη ή λιτότητα» έχει τελειώσει και πως η απάντηση είναι: Ανάπτυξη, με το ζήτημα να είναι τώρα πώς αυτή θα σχεδιαστεί και θα προωθηθεί. Η οπτική της ελληνικής πλευράς είναι δημοσιονομική σταθερότητα με δημοσιονομική ευελιξία ως επενδυτικό κίνητρο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας καταθέτει προτάσεις που αφορούν την προσπάθεια να ενισχυθεί, όχι με αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά με τη μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία στους υπάρχοντες δημοσιονομικούς κανόνες, να δοθεί μία αναπτυξιακή διάσταση.
Ασφάλεια- εξωτερική πολιτική
Αναφορικά με τη συζήτηση για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, θέση του Έλληνα πρωθυπουργού είναι πως το ζητούμενο αυτήν τη στιγμή είναι η εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών στη βάση του Χάρτη του ΟΗΕ και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η Ευρώπη φρούριο δεν είναι λύση, επισημαίνει ο πρωθυπουργός και τονίζει ότι λύση είναι η ασφάλεια και η προστασία των συνόρων, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.
Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει στους ηγέτες ότι χρειάζεται ένα νέο όραμα για την ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, με διαφύλαξη του διεθνούς δικαίου.
Αναφορικά με το Κυπριακό, η ελληνική θέση είναι μία δίκαιη, βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, κατάργηση των εγγυήσεων, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
Ο πρωθυπουργός ζητά στενότερη συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο, στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ευρώπης. Υποστηρίζει ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιδιώξουμε προσπάθειες για ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών, στενότερη συνεργασία απέναντι στην έξαρση της τρομοκρατίας, προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων με τη στελέχωση της Frontex και τη νέα ευρωπαϊκή συνοριακή ακτοφυλακή.
Στις θέσεις που διατυπώνει ο κ. Τσίπρας υπάρχει, επίσης, αναφορά ότι πρέπει να στηριχθεί η ευρωπαϊκή προποτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας, με βάση τα σχετικά κριτήρια και το διαπραγματευτικό πλαίσιο που υπάρχει για την κάθε ομάδα από αυτές.
Προσφυγικό-Μεταναστευτικό
Οι θέσεις του πρωθυπουργού για το προσφυγικό-μεταναστευτικό συντείνουν στην αναγκαιότητα για κοινή πολιτική. Ο πρωθυπουργός επισημαίνει το δυσανάλογο βάρος που επωμίζονται οι χώρες της Μεσογείου σε σχέση με το προσφυγικό και ότι χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση, με βάση τη συλλογική ευθύνη και την αλληλεγγύη. Επίσης, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι στόχος πρέπει να είναι η αντικατάσταση των παράνομων οδών διακίνησης με νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Αναφέρει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι αποτελεσματική, εφαρμόζεται επιτυχημένα και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμογή της. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά τονίζει την αργή πρόοδο της μετεγκατάστασης, που πρέπει να επιταχυνθεί.
Ακόμη, στις θέσεις του πρωθυπουργού για το προσφυγικό-μετανατευτικό περιλαμβάνεται ότι το σύστημα του Δουβλίνου δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται δεσμευτικός μηχανισμός δίκαιου επιμερισμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη, στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν υπάρξει στην ΕΕ και στη βάση της εφαρμογής της συνθήκες της Γενεύης.
Η σημερινή Σύνοδος και η Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε σηματοδοτούν την κοινή μας βούληση για την ενότητα της Ευρώπης, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ.
«Οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση στην αντιμετώπιση και υπέρβαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, απαντώντας στις δυνάμεις του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Δεν είμαστε ούτε επιθυμούμε να γίνουμε άλλη μία πρωτοβουλία διαίρεσης και διχασμού της Ευρώπης. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε μία πρωτοβουλία διαλόγου», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Σε περίπου μισή ώρα θα δημοσιοποιηθεί το κοινό κείμενο, στο οποίο καταλήξαμε. Αποφασίσαμε, επίσης, η επόμενη συνάντησή μας να γίνει στην Πορτογαλία», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
«Η πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε καλύτερα, ώστε να γίνει η ατζέντα της Μεσογείου, συστατικό κομμάτι της ευρωπαϊκής ατζέντας. Και αυτό είναι μια καθαρά φιλοευρωπαϊκή κίνηση» αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euractiv.com, για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στην Αθήνα, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των προσκεκλημένων ηγετών στο Ζάππειο Μέγαρο    

http://left.gr/