Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016

Καλαμαράκια κοκκινιστά

Ένα εύκολο και νόστιμο φαγητό με καλαμαράκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, αλλά και θράψαλα, που αρέσει σε όλους.
Από τις πιο αγαπημένες συνταγές, των νηστειών και της Σαρακοστής.







Καλαμαράκια κοκκινιστά

Υλικά

•    1 κιλό καλαμάρια ή θράψαλα
•    500 γραμ. χυμό ντομάτας
•    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    ½ ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
•    2 φύλλα δάφνης
•    1 κρασοπότηρο κρασί
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα πλένουμε και χωρίζουμε το σώμα απ᾿ τα κεφάλια.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Καλαμαράκια κοκκινιστά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Καλαμαράκια κοκκινιστά
Ανοίγουμε το σώμα στη μέση κατά μήκος, για να τα καθαρίσουμε και να τα χωρίσουμε σε δυο κομμάτια.
Τα κεφάλια και τα πλοκάμια, τα κρατάμε ολόκληρα.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Καλαμαράκια κοκκινιστά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Καλαμαράκια κοκκινιστά
Όταν το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καλαμάρια και τα σοτάρουμε για 8'- 10' ακόμη, μέχρι να πιεί τα υγρά του.

Κατόπιν τα σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, βάζουμε το χυμό ντομάτας, το μαϊντανό, τις δάφνες, το αλάτι, το πιπέρι και ένα ποτήρι ζεστό νερό.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Καλαμαράκια κοκκινιστά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Καλαμαράκια κοκκινιστά
Σιγοβράζουμε το φαγητό για 30' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια και να δέσει η σάλτσα τους (ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε νερό).

Το σερβίρουμε ζεστό και το συνοδεύουμε με πατάτες τηγανιτές, ή κοφτό μακαρονάκι.