Σελίδες

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Αλ. Τσίπρας - Βλ. Πούτιν: Στρατηγική μας επιδίωξη είναι η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο (βίντεο) -

«Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο Αλ.Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Βλ. Πούτιν. - 

Η σημερινή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, αποτελεί το επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου μαζί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν και αναφέρθηκε στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας - Ρωσίας που περιλαμβάνει εμβληματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και στις δύο χώρες, εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν απόψε για την ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας, την οποία χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω των ιστορικών δεσμών, αλλά γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας, είπε ότι έχει σταθερές συμμαχίες στη δύση αλλά δεν διστάζει να ανοίγει τα κλαδιά της και στο βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παραευξείνια γειτονιά μας, στο νότο, στη Β. Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή.

« Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων
Ο πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Ρωσία συμφώνησαν την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για τις περιφερειακές εξελίξεις, μια πρωτοβουλία που έχει σημασία σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αποσταθεροποίησης. Στο κλίμα αυτό υιοθετήθηκε κείμενο πολιτικής διακήρυξης που θέτει το γενικότερο πλαίσιο όχι μόνο της διμερούς συνεργασίας αλλά και του πολιτικού διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η αναβάθμιση αυτού του διαλόγου μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου και για ζητήματα όπως το Κυπριακό όπου είναι σταθερή η υποστήριξη της Ρωσίας για δίκαιη λύση.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της στους οργανισμούς που συμμετέχει, είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά είναι και μια χώρα που εξαιτίας των παραδοσιακών της σχέσεων με τη Ρωσία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για την ΕΕ και για την Ρωσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ευρωπαϊκή ήπειρο με την ΕΕ και τη Ρωσία σε αντιπαλότητα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι μπορεί να είναι η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας και να εξαντλεί κάθε περιθώριο σε όλους τους διεθνείς που ανήκει για την άμβλυνση της αντιπαλότητας και προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις που συγκλίνουν ΕΕ και Ρωσία, είπε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί ότι δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος της στρατιωτικοποίησης, της ψυχροπολεμικής ρητορικής και των κυρώσεων αλλά λύση είναι ο διάλογος. «Σε ότι αφορά στην Ουκρανία αποδίδουμε σημασία στην σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «έχουμε εκφράσει με τον πιο επίσημο τρόπο την στρατηγική πεποίθηση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς η Ρωσία να είναι μέρος αυτής της στρατηγικής και με βάση αυτές τις αρχές πορευόμαστε», είπε ο πρωθυπουργός.
Σήμερα επικυρώθηκε ο αναβαθμισμένος πολιτικός διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες στο υψηλότερο επίπεδο και κάναμε και κάποια σημαντικά βήματα με την υπογραφή μιας σειράς μνημονίων συνεργασίας, αποδείξαμε ότι μπορεί και να υπάρχουν μνημόνια θετικά, δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι ο ελληνορωσικός διάλογος μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός για την ανταλλαγή απόψεων σημειώνοντας ότι η Ρωσία παίζει σημαντικό ρόλο σε μια σειρά από θέματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Συρία και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος είχε ως συνέπεια μεγάλες προσφυγικές ροές που έπληξαν κυρίως την Ελλάδα. Χαρακτήρισε επίσης κρίσιμες για την Ελλάδα τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας και εξέφρασε την ελπίδα η αναβάθμιση του ελληνορωσικού διαλόγου να παίξει προωθητικό ρόλο για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας αλλά και Ρωσίας-ΝΑΤΟ.
Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας σε αυτή τη συγκυρία και υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια στιγμή που γυρίζει σελίδα και περνάει από μια οικονομική κρίση και μια πολυετή κατάσταση αβεβαιότητας, σε μια περίοδο σταθερότητας και επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης γεγονός που δίνει την ευκαιρία να οικοδομηθούν οι σχέσεις σε καλύτερες βάσεις.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συγκυρία είναι σημαντική διότι η Ελλάδα τώρα χρειάζεται επενδύσεις στρατηγικής σημασίας και στρατηγικής σημασίας και για τη Ρωσία. Ανέφερε ότι πέρα από τις επενδύσεις προχωρά η συνεργασία σε αγροτοδιατροφικό τομέα και τουρισμό. Ειδικά για τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα θέλει να πολλαπλασιάσει τον τουρισμό και γι΄αυτό η κυβέρνηση κάνει ότι περνάει από το χέρι της για την επιτάχυνση της διαδικασίας απόδοσης βίζας. Για το αγροτοδιατροφικό τομέα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι σημαντική η συνεργασία όπως και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και τόνισε ότι με μεγάλη χαρά η Ελλάδα θα δει ρωσικές εταιρείες να λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς όπου δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι οι διαδικασίες θα είναι αδιάβλητες χωρίς τεχνητούς αποκλεισμούς και φοβικές προκαταλήψεις και θα υπάρχει ισοτομία. Με αυτή την έννοια και ο αναβαθμισμένος διάλογος είναι σημαντικός, είπε ο πρωθυπουργός, αλλά και η οικονομική συνεργασία για την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία.
Στηρίζουμε ενεργά τις προσπάθειες του ΟΗΕ και τις διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και των επιθέσεων κατά αμάχων, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κρίση στη Συρία και υπογράμμισε την ανάγκη αποφασιστικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στη Συρία, στο Ιράκ και στη Β. Αφρική.
Για την κρίση στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδα στην εξασφάλιση της ειρήνης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Μινσκ με μια σημαντική παρουσία του ΟΑΣΕ στην περιοχή.

 

Πούτιν: Μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια, τις επενδύσεις, τις μεταφορές και σε άλλους τομείς

Πολύ ουσιαστικές συνομιλίες χαρακτήρισε τις επαφές που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας ότι εξέτασαν ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων. Επισήμανε το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη απόψε, σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας-Ελλάδας, σημαντικό μέρος του οποίου είναι η προοπτική της εμπορικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια.
Ο κ. Πούτιν είπε ότι συζήτησαν τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η 10η σύνοδος της μικτής διυπουργικής επιτροπής. Σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας θα συμβάλει και σχετική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα.
Τόνισε ότι συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών. Είπε μεταξύ άλλων ότι δόθηκε έμφαση στις συζητήσεις και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.
Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων όπως διακήρυξε η νέα τουρκική κυβέρνηση ότι επιθυμεί, δεδομένης και της κατάρριψης του αεροσκάφους που είχε προηγηθεί.
Είπε ότι «οι δυνάμεις μας δεν πολεμούν στη Συρία ενάντια στις κανονικές τακτικές δυνάμεις, αλλά ενάντια στα μορφώματα και ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι το μαχητικό τουρκικό μπορεί να πυροβολήσει το δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε θα το κάναμε αλλιώς από την αρχή». Πρόσθεσε ότι δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος αλλά και πυροβόλησαν τον πιλότο. «Αυτό είναι έγκλημα πολέμου», είπε και πρόσθεσε ότι δεν άκουσαν εξηγήσεις από την τουρκική ηγεσία.
Ακούσαμε, είπε ο κ. Πούτιν, για την επιθυμία να αποκαταστήσουν κι εμείς έχουμε τέτοια επιθυμία, και πρόσθεσε: Εμείς κάνουμε το παν για να έρθουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό, για να τονίσει ότι δεν αρκεί επιθυμία και δηλώσεις, αλλά ότι για την αποκατάσταση των σχέσεων χρειάζεται να κάνεις κάτι. «Ακόμα περιμένουμε τις εξηγήσεις. Ακόμα δεν υπάρχουν», τόνισε.
«Η Ελλάδα είναι πατρίδα μεγάλων φιλοσόφων, λένε ότι ανακάλυψαν τον τάφο του Αριστοτέλη», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τις δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε ότι «οι καλές σχέσεις μεταξύ μας, με αιώνιες ρίζες, είναι ένα θεμέλιο των ελλληνορωσικών σχέσεων».
Είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει και να επηρεάσει και τις αποφάσεις της ΕΕ, και στον διάλογο με τους γείτονες, ιδιαίτερα αν θα κάνει ερωτήσεις και θα αναζητήσει λύσεις για τα μεγάλα περιφερειακά έργα, προσθέτοντας ότι αυτό έχει διασύνδεση και σε άλλους τομείς όπως η πολιτική και η ασφάλεια.
Αναφορικά με τη Συρία, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι για να σταματήσει η ροή μεταναστών προς την Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσουμε στους κατοίκους τη δυνατότητα να ζουν άνετα στις χώρες τους. Για να γίνει αυτό, συνέχισε, πρέπει να καταπολεμηθούν και να νικηθούν οι τρομοκράρες και πως για να γίνει αυτό πρέπει όλοι μαζί να καταπολεμήσουμε αυτή την απειλή. Ο κ. Πούτιν είπε ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε όταν θα καταλάβουμε όλοι μαζί αυτή την απειλή και πως αν ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, αυτό θα γίνει οπωσδήποτε.

 
Αναλυτικά οι κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Βλαντίμιρ Πούτιν
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Η σημερινή επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στη χώρα μας, μετά από πολλά χρόνια, αποτελεί το επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο έτος και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών. Η σημερινή επίσκεψη πραγματοποιείται επίσης στο πλαίσιο ενός ιδιαίτερα επιτυχημένου Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας το 2016, που περιλαμβάνει σημαντικές εμβληματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και στις δύο χώρες. Εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών μας και συνεισφέρουν στην περαιτέρω προσέγγιση των χωρών μας.
Με τον κ. Πρόεδρο είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε το 2015 δύο φορές, στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, και να θέσουμε τις βάσεις για την ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας μας. Μιας συνεργασίας που αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα. Όχι μόνο επειδή το επιτάσσουν ισχυροί πνευματικοί και πολιτισμικοί δεσμοί των λαών μας, αλλά επειδή η συνεργασία αυτή δεν μπορεί παρά να αποτελεί συστατικό στοιχείο οποιασδήποτε σύγχρονης ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα του 21ου αιώνα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Μία Ελλάδα με σταθερές συμμαχίες στη Δύση και βαθιές ρίζες στην Ευρώπη, αλλά και μία Ελλάδα που ταυτόχρονα δεν φοβάται, δεν διστάζει να ανοίγει τα φτερά της και στον Βορρά και στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά μας, στον Νότο, στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή. Μία Ελλάδα που καλλιεργεί τις παραδοσιακές της σχέσεις, την ιστορική, επιχειρηματική, πολιτιστική και διπλωματική της παρουσία στην ευρύτερη γειτονιά της.
Η επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν πραγματοποιείται εξάλλου σε μία πολύ σημαντική χρονική συγκυρία, κατά την οποία η χώρα μας με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφήνει πίσω της την περίοδο της αβεβαιότητας και με αυτοπεποίθηση δημιουργεί προϋποθέσεις για παραγωγική ανασυγκρότηση, ανάπτυξη επενδύσεων και οικονομικών συνεργιών. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις, με αιχμή την αξιοποίηση δυνατοτήτων επενδύσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα των δύο χωρών. Στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και των λιμένων, της μεταλλευτικής βιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας, του τουρισμού, καθώς και για την προώθηση συμπράξεων και κοινών επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά και σε άλλους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό τονίσαμε τη σημασία που έχει τόσο η σημερινή υπογραφή μνημονίων συνεργασίας του Ελληνικού Φορέα Παραγωγής Εμπορίου και Επενδύσεων (Enterprise Greece) και του Invest in Russia όσο και συμφωνία διαπεριφερειακής συνεργασίας. Παράλληλα, σε συνέχεια της Συνόδου της Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο που μας πέρασε στο Σότσι, συζητήσαμε για τις προοπτικές ενεργειακής μας συνεργασίας στους τομείς του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εκφράσαμε στο πνεύμα αυτό την ικανοποίησή μας για την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας ανάμεσα στο Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και της συμφωνίας μεταξύ των ΕΛΠΕ και της ρωσικής εταιρείας Rosneft. Συζητήσαμε παράλληλα για την ενίσχυση των ροών τουριστών προς τη χώρα μας και την προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη ρωσική αγορά. Ο τουρισμός, άλλωστε, είναι ο κεντρικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας και προχωρούμε συντονισμένα στην προώθηση της Ελλάδας ως προορισμού. Με τον στόχο αυτό υπογράψαμε και το σχέδιο δράσης στον τομέα του τουρισμού για τα επόμενα έτη.
Τέλος, συζητήσαμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που δημιουργείται στους τομείς του Πολιτισμού, της Παιδείας, της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, ειδικά με εφαλτήριο το φετινό αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας. Παράλληλα, είχαμε μία πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων, όπου συμφωνήσαμε στην ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης του πολιτικού μας διαλόγου. Μία πρωτοβουλία που έχει ιδιαίτερη σημασία σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης περιφερειακής αποσταθεροποίησης. Στο πνεύμα αυτό υιοθετήσαμε κείμενο πολιτικής διακήρυξης που θέτει το γενικότερο πλαίσιο, όχι μόνο της διμερούς μας συνεργασίας, αλλά και του πολιτικού μας διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Θεωρούμε, όπως επισημαίνεται και στην πολιτική διακήρυξη, ότι η αναβάθμιση αυτού του διαλόγου μπορεί να συμβάλει, σε μία δύσκολη περίοδο, στην προώθηση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας, καθώς και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.
Παράλληλα, η αναβάθμιση του πολιτικού μας διαλόγου συμβάλλει και στην ανταλλαγή απόψεων επί ζητημάτων που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα. Όπως για παράδειγμα το Κυπριακό, όπου είναι σταθερή η υποστήριξη της Ρωσίας για λύση σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μία λύση που θα πρέπει να επιτρέπει σε όλον τον κυπριακό λαό να ζει με αίσθημα ασφάλειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης χωρίς κατοχικά στρατεύματα και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων.
Συζητήσαμε επίσης και για την κρίση στη Συρία που αποτελεί βασική πηγή των πρωτοφανών προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας, αλλά και ιδιαίτερα σημαντική περιοχή για τις περιφερειακές γεωστρατηγικές εξελίξεις. Μία περιοχή όπου η Ρωσική Ομοσπονδία διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο. Στηρίζουμε ενεργά τις προσπάθειες του ΟΗΕ και τις διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, στις οποίες συμμετέχει η Ρωσία, για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και των επιθέσεων κατά αμάχων από όπου κι αν προέρχονται. Και βεβαίως για την επίλυση του Συριακού με όρους που θα εξασφαλίζουν τη δημοκρατία και τη συμφιλίωση. Με αποφασιστική βεβαίως ταυτόχρονα αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στη Συρία, στο Ιράκ και στη Βόρεια Αφρική.
Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για την κρίση στην Ουκρανία. Εκφράσαμε τη στήριξή μας στην εξασφάλιση της ειρήνης η οποία μπορεί να επέλθει μόνο στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Μινσκ με μία ουσιαστική παρουσία δυνάμεων του ΟΑΣΕ στην περιοχή. Τονίσαμε δε το επιπλέον ενδιαφέρον της χώρας μας για την εξασφάλιση της ειρήνης, δεδομένων των δεκάδων χιλιάδων ουκρανών πολιτών ελληνικής καταγωγής που διαμένουν στις περιοχές των συγκρούσεων.
Θα ήθελα, λοιπόν, για άλλη μία φορά να καλωσορίσω τον Πρόεδρο Πούτιν και να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι η ελληνο-ρωσική συνεργασία το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο προς όφελος των λαών μας, προς όφελος της ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης, της ειρήνης και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Σας καλωσορίζω.

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ: Σας ευχαριστώ πολύ, αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ.
Αξιότιμοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, πρώτα από όλα θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην ηγεσία της Ελλάδας, σε όλους τους συναδέλφους μας για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία. Μαζί με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχαμε πολύ ουσιαστικές συνομιλίες. Εξετάσαμε ευρύ φάσμα των διμερών ζητημάτων και διεθνών ζητημάτων.
Θα επισημάνω ένα μεγάλο πακέτο συμφωνιών που υπογράφηκαν απόψε. Παρ όλες τις αρνητικές επιδράσεις, οι ρωσο-ελληνικές σχέσεις, οι συνεργασίες συνεχίζουν προοδευτική στάση. Ένα παράδειγμα αυτού, μια επιβεβαίωση είναι το αφιερωματικό έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και Ελλάδας στη Ρωσία. Η έναρξη αυτών των εκδηλώσεων ξεκίνησε τον Ιανουάριο κατά τις συνομιλίες μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο. Είναι ένα μεγάλο σχέδιο με περισσότερες από 170 εκδηλώσεις σε διάφορους τομείς, πολιτισμού, επιστήμης, παιδείας, εμπορίου, τουρισμού, αθλητισμού.
Στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους, ιδιαίτερη σημασία και η χιλιετηρίδα μοναστικής ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος. Σημαντικό μέρος αυτού του προγράμματος του αφιερωματικού έτους είναι η ενίσχυση εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας. Εδώ υπάρχει περιθώριο για δουλειά, το διμερές εμπόριο πέρυσι ανήλθε σε 2,7 δις δολάρια, επίδραση είχαν και πτώση των τιμών ενεργειακών πόρων και κυμάνσεις των συναλλαγμάτων και βεβαίως, οι κυρώσεις που επέβαλαν στη Ρωσία από την Ευρώπη.
Συζητήσαμε τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί η 10η Σύνοδος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής. Πριν θα προετοιμαστούν εντατικά 5 ομάδες εργασίας, στο πλαίσιο της Μεικτής Διϋπουργικής.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική πλευρά για το καθεστώς τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Θα συμμετάσχουμε ενεργά στη διεξαγωγή αυτής της σημαντικής εκδήλωσης. Από τη δική μας πλευρά περιμένουμε την ελληνική πλευρά στην Αγία Πετρούπολη και στο Βλαδιβοστόκ σε άλλα διεθνή οικονομικά φόρουμ.
Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια. Εδώ και 20 χρόνια η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας στην Ελλάδα, καλύπτουμε κατά 60% τις ανάγκες στο φυσικό αέριο, κατά 15% στο πετρέλαιο. Στην περεταίρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στην ενέργεια, θα συμβάλει το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΚΑΠΕ και του Ενεργειακού Κέντρου Ρωσίας.
Συμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση και στη συνεργασία και στον τομέα των επενδύσεων. Από τη ρωσική πλευρά, 700 εκατ. δολάρια είναι οι επενδύσεις στην Ελλάδα και από την ελληνική πλευρά 12 εκατ. δολάρια. Και υπάρχουν και άλλα περιθώρια, στη Ρωσία δραστηριοποιούνται 130 εταιρείες με κύκλο εργασιών 2,5 δις δολάρια το χρόνο. Υπάρχουν περιθώρια και στον τομέα των μεταφορών: για παράδειγμα, η εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ΤΡΕΝΟΣΕ και της εταιρείας Rosco και των υποδομών του Λιμένα Θεσσαλονίκης.
Το ενδιαφέρον για τις προμήθειες των ελικοπτέρων στην Ελλάδα, εκφράζει η εταιρεία «Ελικόπτερα της Ρωσίας», των φορτηγών η εταιρεία «ΚΑΜΑΣ», η άλλη εταιρεία για τις προμήθειες ενεργειακού εξοπλισμού. Εμείς προτιθέμεθα, προωθούμε τη συνεργασία μας σε διαπεριφερειακό επίπεδο, σε αυτό θα συμβάλει το Μνημόνιο Διαπεριφερειακής Συνεργασίας, στενές συνεργασίες με ελληνικές περιφέρειες έχει η Μόσχα, η Περιφέρεια του Ραστόβ, εξετάζεται το ενδεχόμενο αδελφοποίησης της Αθήνας με το Σότσι.
Δώσαμε έμφαση στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού. Στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους , διεξήχθησαν εκθέσεις στην Αγία Πετρούπολη και στην Αθήνα των σκυθικών χρυσών εκθεμάτων στο Μουσείο της Ακρόπολης και εκθεμάτων στο Ερμιτάζ. Στο Βυζαντινό Μουσείο θα εγκαινιάσουμε την έκθεση ενός αριστουργήματος, της εικόνας «Ανάληψη» του Αντρέι Ρουμπλιώφ, από τη συλλογή της Κρατικής Πινακοθήκης Τετριακόφ.
Στο πλαίσιο αυτού του έτους θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις του Μεγάλου Θεάτρου της Ρωσίας και του συγκροτήματος Λαϊκών Χορών του Μοϊσέγιεφ.
Είμαστε ευγνώμονες προς την ελληνική ηγεσία για την προσοχή στους τόπους μνήμης για τη Ρωσία. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες προς τον Δήμο Πειραιά για την άδεια, για να κάνει η Ρωσία εργασίες αναστήλωσης στο νεκροταφείο του Δήμου Πειραιά.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων συζητήσαμε τις προοπτικές ανάπτυξης συνεργασίας στην παιδεία. Εκατοντάδες φοιτητές από την Ελλάδα σπουδάζουν στη Ρωσία. Συμφωνήσαμε για τις περεταίρω κρατικές υποθέσεις για τους φοιτητές.
Πολύ σημαντικός τομέας είναι ο τουρισμός, όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Κατά 523% αυξήθηκε το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία τον Μάρτιο. Αυτό, βεβαίως, εξαρτάται και από τους περιορισμούς να ταξιδέψουν οι Ρώσοι στην Τουρκία και την Αίγυπτο. Πολλοί Ρώσοι έχουν ως προορισμό την Ελλάδα , η οποία κατέχει τώρα την πρώτη θέση στις κρατήσεις για τους Ρώσους. Και αναμένεται 1 εκατομμύριο Ρώσων στην Ελλάδα. Αν τάχιστα επιλυθεί το πρόβλημα των θεωρήσεων, θα τριπλασιαστεί αυτός ο αριθμός.
Επίσης, υπάρχει ένα πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού μέχρι το 2018, που θα συμβάλλει στην επίτευξη αυτών των στόχων.
Ως προς τις διεθνείς εξελίξεις, ο κύριος Πρωθυπουργός άγγιξε σχεδόν όλα τα ζητήματα. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έτσι είναι. προσεκτικά εξετάσαμε όλα αυτά τα ζητήματα. Σε πολλά από αυτά οι θέσεις μας συμπίπτουν. Υπάρχουν και κάποια προβλήματα βεβαίως, πάνω στα οποία θα συνεργαστούμε .
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, όλους τους Έλληνες συναδέλφους για την ουσιαστική και καρποφόρα ανταλλαγή απόψεων. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κατοίκους της Αθήνας για την πολύ θερμή υποδοχή που είδαμε κατά τη διαδρομή μας στην πρωτεύουσα της Ελλάδας. Και θα ήθελα να σας ζητήσω συγγνώμη για κάποια προβλήματα που μάλλον σας δημιουργήσαμε και επίσης
θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ανάπτυξη της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΡΩΣΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτησή μου απευθύνεται και προς τον κ. Πούτιν και προς τον κ. Τσίπρα. Όπως γνωρίζετε, τον Φεβρουάριο η GAZPROM υπέγραψε το Μνημόνιο με τους Ευρωπαίους εταίρους της για τον καινούργιο αγωγό, αντί για το «South Stream» που όπως ξέρουμε, δυστυχώς, αναβλήθηκε όχι λόγω ημών, αλλά λόγω της στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο καινούργιος αγωγός από τη Ρωσία θα περάσει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα και μετά στην Ιταλία. Αυτά τα ωραία σχέδια συνεργασίας δεν θα επηρεαστούν από την ένταση που δημιουργείται με την εγκατάσταση της αντιαεροπορικής άμυνας στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Αναφέρεστε σε έναν τομέα, τον τομέα της ενέργειας που όπως γνωρίζετε αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και φυσικά και για την Ελλάδα. Και δεν το κρύβουμε ότι έχουμε στρατηγική επιδίωξη, η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο. Η γεωγραφική μας τοποθεσία μας επιτρέπει αυτή τη φιλοδοξία και αυτή τη δυνατότητα.
Αναφερθήκατε, βεβαίως, στις δυσκολίες που δημιουργούνται εξαιτίας οικονομικών και γεωπολιτικών αντιθέσεων. Εμείς, με ξεκάθαρο τρόπο, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε ανοικτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και βεβαίως στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες, θα τις αξιοποιήσουμε, κοιτάζοντας το εθνικό μας συμφέρον, αλλά και θεωρώντας ότι οι αγωγοί ενέργειας είναι γέφυρες φιλίας και συνεργασίας και όχι αφορμές για συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις.
Ασφαλώς, αντιλαμβάνεστε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα μέχρι το βαθμό που μπορεί. Από ένα σημείο και πέρα, όταν οι αντιθέσεις ξεπερνούν τις δικές μας δυνατότητες, εμείς, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να λειτουργούμε και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ ως αγωγός θετικός, ως γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία και να εξηγούμε στους εταίρους μας πόσο σημαντικό θα ήταν να μπορούμε να έχουμε μια πολυδιάστατη, ως Ευρώπη, πολιτική ενεργειακή.
Επιτρέψτε μου, όμως, να σας πω ότι εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες ουσιαστικής συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές στον ηλεκτρισμό, στο πετρέλαιο. Και όλα αυτά τα συζητήσαμε σήμερα, ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι η ενέργεια πρέπει να καταστεί γέφυρα συνεργασίας στην περιοχή μας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων, επικυριαρχίας ή και αποκλεισμών.
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ: Ως προς την ενέργεια και γενικά για την οικονομική συνεργασία σε όλους τους τομείς, αυτό είναι η καλύτερη εγγύηση, επειδή δημιουργεί προϋποθέσεις για την κοινωνία των ανθρώπων, για την προώθηση κοινών συμφερόντων και δημιουργεί επίσης καλή ατμόσφαιρα για τη συνεργασία.
Εμείς είχαμε πρόθεση για να υλοποιήσουμε και το «Νότιο Ρεύμα». Δεν μας άφησαν να το κάνουμε, λόγω των πιέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Βουλγαρία απέφυγε την υλοποίηση του έργου και αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε αυτό το έργο.
Προτείναμε ένα έργο μέσω της Τουρκίας. Θα σας αποκαλύψω ένα μυστικό. Πρώτα, οι Τούρκοι εταίροι μας έθεταν ως προϋπόθεση την αλλαγή των τρεχουσών τιμών προμηθειών. Εμείς σε αυτό συμφωνήσαμε, αλλά πάλι δεν είδαμε υποστήριξη από την Επιτροπή.
Εμείς είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε οποιοδήποτε έργο, ανεξάρτητα από το πολιτικό πλαίσιο, με οποιαδήποτε χώρα στην Ευρώπη. Με τους γείτονές μας είμαστε έτοιμοι για την υλοποίηση οποιουδήποτε έργου, αλλά μας χρειάζονται από πριν εγγυήσεις, που αν δεν παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, δεν θα ξοδέψουμε χρήματα σε αυτό. Μάλιστα εδώ υπάρχουν και ζημιές. Εμείς ξοδέψαμε χρήματα και μετά αποκαλύφθηκε ότι δεν γίνεται το έργο.
Τώρα, προσπαθούμε να υλοποιήσουμε το έργο «North Stream 2», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δουλέψουμε στο Νότο της Ευρώπης. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, συνήψαν μια συμφωνία συνεργασίας οι εταιρείες GAZPROM, ΔΕΠΑ και EDISON, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενός τέτοιου αγωγού.
Πώς επηρεάζουν τον οικονομικό τομέα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και ιδιαίτερα η εγκατάσταση αντιαεροπορικής άμυνας, για παράδειγμα, στη Ρουμανία; Αρνητικά τον επηρεάζουν είναι η απάντηση. Οι δε Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια μονομερή ενέργεια, αποχώρησαν από τις συνομιλίες για το θέμα της αντιαεροπορικής άμυνας.
Θα πω ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 λέμε συνεχώς τα ίδια. Κανείς δεν θέλει να κάνει διαπραγματεύσεις μαζί μας. Δεν ακούμε τίποτα το εποικοδομητικό εκτός από γενικολογίες. Το μόνο που ακούμε είναι ότι οι ενέργειές τους (των Αμερικανών) δεν στρέφονται εναντίον της Ρωσίας, δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία, αλλά θα υπενθυμίσω ότι από την αρχή μας έλεγαν ότι οι ενέργειές τους δικαιολογούντο από την απειλή που προήρχετο από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πού είναι τώρα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν; Μα, ασφαλώς, δεν υπάρχει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταλήξει σε συμφωνία με το Ιράν, δεν υπάρχει πυρηνική απειλή από το Ιράν, ωστόσο οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας παραμένουν.
Τι είδους είναι αυτές οι εγκαταστάσεις; Πρόκειται για ραντάρ και συστήματα εκτοξεύσεως ειδικών πυραύλων με μεγάλη εμβέλεια χιλίων χιλιομέτρων. Βεβαίως, αυτά τα συστήματα απειλούν εμάς. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι εκεί μπορούν να εγκατασταθούν εξοπλιστικά συστήματα πυραύλων εδάφους – αέρος με ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια. Και – πιστέψτε με – δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτή η αλλαγή των οπλικών συστημάτων. Ακόμη και οι Ρουμάνοι δεν θα το προσέξουν! Ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δημιουργεί οπωσδήποτε απειλή για εμάς, για αυτό και αναγκαζόμαστε να αντιδράσουμε αντιστοίχως. Θα προβούμε σε ενέργειες με τις οποίες θα διασφαλίσουμε τη δική μας ασφάλεια. Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα μέτρα έρχονται ως απάντηση.
Το ίδιο θα γίνει και στην Πολωνία. Θα περιμένουμε να γίνουν παρόμοιες ενέργειες και στην Πολωνία. Βεβαίως, εμείς δεν θα κάνουμε τίποτε, πριν δούμε τους πυραύλους στη γειτονική χώρα.
Στη Συρία όλος ο κόσμος παρατήρησε τις δυνατότητές μας, τις δυνατότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας και τις δυνατότητες του Ναυτικού μας. Επίσης διαθέτουμε το πυραυλικό σύστημα ESKANDER εμβέλειας 500 χιλιομέτρων. Στο εν λόγω σύστημα μπορούν να εγκατασταθούν και πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς.
Το μόνο που μπορεί να γίνει στο ζήτημα της Συρίας είναι όλες οι πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, αρκεί οι συνομιλίες να είναι ουσιαστικές και συγκεκριμένες επί του εν λόγω θέματος.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ (ΑΠΕ-ΜΠΕ): Από μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω. Θα ήθελα κατά πρώτον να ρωτήσω τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας: προχθές η νέα τουρκική κυβέρνηση διακήρυξε την πρόθεσή της να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Θα ήθελα να μας πείτε: Υπό ποιες προϋποθέσεις θα ομαλοποιήσετε τις σχέσεις που οξύνθηκαν μετά την κατάρρευση του αεροσκάφους και επίσης να μας πείτε αν οι συνομιλίες για την ειρήνευση στη Συρία μπορούν να συμπεριλάβουν και τη δημιουργία κουρδικού κράτους.
Και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας θα ήθελα να ρωτήσω αν, εφόσον, όπως είπατε, είναι στρατηγική επιλογή της Αθήνας η ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία, αν είναι ρεαλιστικός ο στόχος, τις επόμενες εβδομάδες που θα συζητηθούν οι κυρώσεις, να καταψηφίσετε τη συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ: Ως προς το αεροσκάφος που συνετρίβη, έχω μιλήσει κατ’ επανάληψη για αυτό και μπορώ να το επαναλάβω: οι δυνάμεις μας, οι στρατιώτες μας δεν πολεμούν στη Συρία ενάντια σε τακτικό κανονικό στρατό, αλλά ενάντια στα μορφώματα και ποτέ δεν σκεφθήκαμε ότι το τουρκικό μαχητικό θα μπορούσε να πλήξει το δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε, θα το κάναμε αλλιώς από την αρχή. Ελπίζω να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος, αλλά πυροβόλησαν και σκότωσαν τον πιλότο του αεροσκάφους μας. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν ακούσαμε τις εξηγήσεις της τουρκικής ηγεσίας. Δεν ακούσαμε λέξη για αποζημίωση. Ακούσαμε μόνον για την επιθυμία τους να αποκαταστήσουν τις σχέσεις. Και εμείς έχουμε τέτοια επιθυμία. Εμείς κάναμε το παν για να εξελιχθούν οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και όντως η φιλία ανάμεσα στον ρωσικό και τον τουρκικό λαό έφθασε σε πολύ υψηλό επίπεδο και αυτό το εκτιμούμε πάρα πολύ.
Ακόμη και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό [οι Τούρκοι]. Δεν αρκούν η επιθυμία, οι γενικολογίες και αοριστολογίες για αποκατάσταση των σχέσεων, χρειάζονται έμπρακτες αποδείξεις. Εμείς είμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας, ξέρουν την απάντησή μας, με διάφορους διαύλους έρχονται σε εμάς. Ωστόσο, ακόμη περιμένουμε σαφείς εξηγήσεις που μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν.
Ως προς το κουρδικό κράτος, εμείς δεν ασχολούμαστε με αυτό, δεν είναι δικό μας θέμα. Είναι θέμα του κουρδικού λαού. Είναι θέμα κυβερνήσεων εκείνων των χωρών, όπου μένουν οι Κούρδοι.
Εμείς ασχολούμαστε με την καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων και με τη διατήρηση των νόμιμων εξουσιών, για να μην δούμε στη Συρία τα γεγονότα στη Λιβύη ή ακόμη χειρότερα τα γεγονότα στη Σομαλία. Αυτό θέλουμε να γίνει. Είμαστε σε επαφή με πολλούς εταίρους μας συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με τις οποίες έχουμε τακτικό διάλογο. Και σε άλλες χώρες στην περιοχή έχουμε τέτοιες επαφές δύο φορές την ημέρα. Στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών γίνονται τηλεφωνικές επαφές σχεδόν επί καθημερινής βάσεως. Αλλά και στο επίπεδο των υπουργών Άμυνας υπάρχουν τέτοιες επαφές. Βέβαια, κάθε υπουργείο λειτουργεί με διαφορετικούς τρόπους, αλλά οι επαφές υφίστανται και κάνουμε το παν για να υπάρξει πρόοδος ως προς την εξεύρεση πολιτικής λύσης στα θέματα των πυρηνικών εξοπλισμών.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σιδέρη, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει. Η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά είναι μια χώρα που εξαιτίας των παραδοσιακών ιστορικών σχέσεων, τις οποίες διατηρεί με τη Ρωσία, είναι εξαιρετικά χρήσιμη τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη Ρωσία.
Καμιά άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να έχει αυτή τη χρησιμότητα. Γιατί είμαστε χρήσιμοι; Διότι όλοι αναγνωρίζουν – θέλω να πιστεύω – ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ευρωπαϊκή ήπειρο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία σε αντιπαλότητα.
Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι μια χώρα που η χρησιμότητά της έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι μπορεί να είναι η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας. Και βεβαίως, ο ρόλος μας μέσα σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς όπου ανήκουμε και τηρούμε βεβαίως τις δεσμεύσεις μας, είναι να εξαντλούμε κάθε περιθώριο, προκειμένου να υπάρχει η άμβλυνση της αντιπαλότητας και να λαμβάνονται αποφάσεις που συγκλίνουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία.
Και πρέπει να σας πω – το γνωρίζετε – ότι από τότε, βεβαίως, που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, οι τοποθετήσεις μας είναι τοποθετήσεις που το αναδεικνύουν αυτό. Έχουμε επανειλημμένα τοποθετηθεί, τόσον εγώ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, ότι δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος της στρατικοποίησης, της ψυχροπολεμικής ρητορικής και των κυρώσεων, αλλά λύση είναι ο διάλογος.
Και βεβαίως, σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή βάσει της Συμφωνίας του Μινσκ και όπως εξήγησα πιο πριν ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας και του γεγονότος ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής στην περιοχή.
Και ασφαλώς, έχουμε εκφράσει, με τον πλέον επίσημο τρόπο, τη στρατηγική μας πεποίθηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, χωρίς η Ρωσία να συμμετέχει, να είναι μέρος αυτής της αρχιτεκτονικής.
Αυτές είναι οι θέσεις μας. Αυτές είναι οι αρχές μας. Και με βάση αυτές τις αρχές, πορευόμαστε σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς όπου συμμετέχουμε.

ΡΩΣΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη συνέχεια της απάντησής σας, αυτές τις μέρες στην ΕΕ συζητείται η παράταση των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. Πώς ήταν το θέμα αυτό σήμερα στις συνομιλίες σας και πώς κρίνετε την ανταλλαγή της κυρίας Σαβτσένκο με τα παλικάρια μας και πώς εξετάζετε την απόφαση των G7, όπου η άρση των κυρώσεων συνδέεται με τις συμφωνίες του Μινσκ και πώς εξετάζετε τη θέση του κυρίου Ποροσένκο για την ανταλλαγή της κυρίας Σαβτσένκο.
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ: Ως προς τις κυρώσεις: Δεν είναι αυτό το ζήτημά μας, δεν επιβάλαμε εμείς αυτές τις κυρώσεις. Εμείς λάβαμε ανταπαντητικά μέτρα. Αμέσως μόλις αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, θα κάνουμε ένα αντίστοιχο βήμα προς τους εταίρους μας. Ως προς την ανταλλαγή της κυρίας Σαβτσένκο, την επιστροφή της στην Ουκρανία, αυτό το ζήτημα το συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Ποροσένκο πριν από πολύ καιρό. Ένας από τους στόχους που είχαμε μπροστά μας, ήταν να γυρίσουν πίσω οι δυο πολίτες της Ρωσίας που ήταν φυλακισμένοι στην Ουκρανία. Εγώ δεν μπορούσα να μην πάρω αυτή την απόφαση μη γνωρίζοντας την απόφαση των συγγενών εκείνων των αγοριών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, των δημοσιογράφων. Με αυτούς συναντήθηκε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ποροσένκο. Μετά από τη συνάντηση με τους συγγενείς των νεκρών δημοσιογράφων, η χήρα και η αδελφή αυτών των δυο, μου έστειλαν επιστολή με παράκληση να καταργηθεί η ποινή της κυρίας Σαβτσένκο. Υπάρχει και το θέμα των ανθρώπων που συνελήφθησαν στο Ντορμπάς, και αφέθηκαν από αυτή την περιοχή. Σε αυτό το ζήτημα συνεχίζουμε τη δραστηριότητά μας και νομίζω ότι πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα και όλα τα άτομα που βρίσκονται στις φυλακές της Ουκρανίας πρέπει να γυρίσουν στα σπίτια τους.
Βεβαίως, δεν είναι απλή διαδικασία. Χρειάζεται πρώτα να εντοπιστούν που βρίσκονται και γιατί καταδικάστηκαν. Ως προς το Ντονμπάς, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, αποκλειστικά με την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ, το κρίσιμο και κύριο μέρος των οποίων είναι πολιτικό. Πρέπει να γίνει αναθεώρηση , σύμφωνα με τις συμφωνίες του Μινσκ, του συντάγματος της Ουκρανίας. Μιλάμε για την αποκεντροποίηση της Ουκρανίας – και εδώ στην Ελλάδα σκέφτηκαν κάποια στιγμή την αποκεντροποίηση – και μετά χρειάζεται νόμος περί αμνηστίας, πως μπορούν να γυρίσουν πίσω στο νομικό σύστημα οι άνθρωποι αν είναι ένοχοι. Και δεν μπορούν να αναβληθούν αυτές οι αποφάσεις, λόγω του ότι στην περιοχή της διαχωριστικής ζώνης σημειώνονται πυροβολισμοί. Αν δεν υπάρχει επιθυμία για πολιτικές μεταρρυθμίσεις, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα απαντήσει και έτσι θα διαιωνίζεται η κατάσταση, αν δεν υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις.
Ως προς την Κριμαία, για μας αυτό το ζήτημα έκλεισε για πάντα βάσει της επιθυμίας των κατοίκων της περιοχής. Ποτέ δεν είπα πως θα υπάρχουν, εκ μέρους της Ρωσίας, συζητήσεις για αυτό το θέμα. Υπάρχει μια ρωσική παροιμία που λέει «μακάρι το μοσχάρι σας να φάει τον λύκο μας».

ΑΝΡΕΑΣ ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ (Η ΑΥΓΗ): Μία ερώτηση προς τους δύο αρχηγούς σε σχέση με την πολιτική διακήρυξη που υιοθετήθηκε για τον ελληνο-ρωσικό διάλογο. Θα ήθελα κάποια επιπλέον παραδείγματα που θα μας δείχνουν το περιεχόμενο αυτού του διαλόγου και πιο συγκεκριμένα αν πιστεύετε ότι ένας αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας μέσω της ενίσχυσης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει σε ζητήματα επίλυσης όπως η ειρήνη στη Συρία ή οι ευρω-ρωσικές σχέσεις ή ακόμη και οι σχέσεις των δύο χωρών με την Τουρκία αν και πρόκειται για διαφορετικού τύπου προβλήματα. Και κάτι ακόμη: Μέσα από αυτόν τον διάλογο προσδοκάτε και σύσφιγξη των οικονομικών διμερών σχέσεων; Ευχαριστώ.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι ο διάλογος και η ενίσχυση των σχέσεων και η οικονομική συνεργασία είναι μάλλον διαφορετικά πράγματα, αλλά εξίσου σημαντικά. Σήμερα επικυρώθηκε ο αναβαθμισμένος πολιτικός διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες στο υψηλότερο επίπεδο. Όμως σήμερα κάναμε και κάποια σημαντικά βήματα, καθώς, όπως είδατε, υπογράψαμε και μια σειρά από μνημόνια συνεργασίας. Αν και δεν είναι η πιο ευχάριστη λέξη αυτή για την ελληνική κοινή γνώμη, εν τούτοις αποδείξαμε ότι μπορεί να υπάρχουν και μνημόνια θετικά. Ο διάλογος μπορεί να αποβεί εξαιρετικά σημαντικός για την ανταλλαγή απόψεων όμως η Ρωσία, όπως γνωρίζετε, παίζει και έναν κρίσιμο ρόλο σε μια σειρά από θέματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα. Φυσικά για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την Ελλάδα. Το Συριακό, όπως όλοι γνωρίζετε, άμεση επίπτωση αυτής της συριακής κρίσης ήταν αυτή η πρωτοφανής προσφυγική κρίση η οποία έπληξε τη χώρα μας, καθώς ήταν η πρώτη χώρα υποδοχής προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας είναι κρίσιμες για την Ελλάδα, οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας είναι κρίσιμες. Ελπίζουμε αυτός ο ενισχυμένος διάλογος, η αναβάθμιση μάλλον του διαλόγου μας να παίξει έναν προθετικό ρόλο, να συμβάλει και στην καλυτέρευση, στην προώθηση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας, αλλά και Ρωσίας-ΝΑΤΟ. Τώρα, από εκεί και πέρα, η οικονομική συνεργασία είναι, όπως εξήγησα, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα μας, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη συγκυρία. Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο Πούτιν σήμερα, μίλησα για μια στιγμή κατά την οποία επισκέφθηκε την Ελλάδα, όπου είναι μια στιγμή μετάβασης. Γυρίζουμε σελίδα, περνάμε από μια πολυετή οικονομική κρίση και μια πολυετή κατάσταση αβεβαιότητας σε μια περίοδο σταθερότητας και επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, σταθερότητας οικονομικής και πολιτικής, αυτό μας δίνει την ευκαιρία να οικοδομήσουμε σε καλύτερα θεμέλια τις σχέσεις μας. Και οικονομική συνεργασία -σε αυτή τη συγκυρία- είναι ιδιαίτερα σημαντική ακριβώς διότι η Ελλάδα τώρα αυτό που χρειάζεται είναι επενδύσεις, στρατηγικής σημασίας επενδύσεις συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Πούτιν σήμερα. Στρατηγικής σημασίας και για την Ελλάδα και για τη Ρωσία, θέλω να πιστεύω. Αλλά, βεβαίως, πέρα από τις επενδύσεις, τις εμπορικές συναλλαγές, τον τουρισμό, ευχής έργο είναι να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός και είμαστε ανοιχτοί να υποδεχθούμε φέτος τους πάνω από το ένα εκατομμύριο Ρώσους τουρίστες. Και θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε αυτόν τον αριθμό ακριβώς διότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι ο ελληνικός και ο ρωσικός λαός συνδέονται από πολύ βαθιά αισθήματα φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης. Συναισθήματα τα οποία έχουν σφυρηλατηθεί στο βάθος των αιώνων και σε δύσκολες στιγμές. Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για να ξεπεράσουμε εμπόδια τα οποία έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του γεγονότος ότι άλλαξε το σύστημα απόδοσης της βίζας και έχω ασχοληθεί προσωπικά. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στη Μόσχα το επόμενο διάστημα για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Πούτιν και τη δυνατότητα να δούμε και άλλους τρόπους για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία.
Στον άλλο τον διατροφικό τομέα επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντική η οικονομική συνεργασία, η οποία έχουμε αποφασίσει μέσα από τις μικτές επιχειρήσεις, αλλά φυσικά και ευρύτερα στον τομέα της ενέργειας. Οικονομικές λοιπόν συνεργασίες που για μας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι πάρα πολύ σημαντικές. Βεβαίως, με μεγάλη χαρά θα δούμε ρωσικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις, εταιρείες να λαμβάνουν μέρος και στους διεθνείς διαγωνισμούς όπου δέσμευσή μας είναι ότι οι διαδικασίες θα είναι αδιάβλητες, χωρίς τεχνητούς αποκλεισμούς και φοβικές προκαταλήψεις και θα υπάρχει ισοτιμία. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, θεωρώ ότι και ο διάλογος, ο αναβαθμισμένος πολιτικός διάλογος είναι εξαιρετικά σημαντικός, αλλά και η οικονομική συνεργασία -ιδιαίτερα σε αυτή τη στιγμή μετάβασης για την Ελλάδα, για την ελληνική οικονομία- είναι πάρα πολύ σημαντική υπόθεση. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι η επίσκεψη διεξάγεται σε μια πάρα πολύ κρίσιμη στιγμή.
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ: Ως προς τη δυνατότητα να επηρεάσει αυτό που μπορεί να περιμένουμε από την Ελλάδα, ως προς τον διάλογο με την Τουρκία για την επίλυση των προβλημάτων στη Συρία, πολύ καλά καταλαβαίνουμε σε ποιον κόσμο ζούμε και η Ελλάδα βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη κατάσταση. Ο Πρωθυπουργός έχει ανάγκη να παίρνει πολύ δύσκολα μέτρα, πολύ δύσκολες αποφάσεις και δεν περιμένουμε από την Ελλάδα τους άθλους του Ηρακλή, στις αυλές της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Η Ελλάδα είναι πατρίδα μεγάλων φιλοσόφων, λένε ότι ανακάλυψαν τον τάφο του Αριστοτέλη και σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ μας με αιώνιες ρίζες είναι ένα θεμέλιο των ελληνο-ρωσικών σχέσεων. Βεβαίως η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει και να επηρεάσει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον διάλογο με τους γείτονες ιδιαίτερα αν θα κάνει ερωτήσεις και θα αναζητήσει λύσεις για τα μεγάλα περιφερειακά έργα. Αλλά αυτό βεβαίως έχει διασύνδεση και σε άλλους τομείς, όπως η πολιτική και η ασφάλεια.
Ως προς τη Συρία τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσει αυτή η ροή μεταναστών στην Ευρώπη; Πρώτα απ’ όλα πρέπει να δημιουργήσουμε στους ανθρώπους που κατοικούν εκεί, στους κατοίκους της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης να δημιουργήσουμε τη δυνατότητα γι’ αυτούς να ζουν άνετα στις χώρες τους. Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα των μεταναστών. Η Αφρική είναι πολύ μεγάλη, δεν θα εμποδίσετε την Αφρική. Γι’ αυτό τι πρέπει να κάνουμε, να καταπολεμήσουμε, να νικήσουμε τους τρομοκράτες. Γι’ αυτό μίλησα κατά τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και όλες οι χώρες συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και βεβαίως της Ευρώπης, πρέπει όλοι μαζί να καταπολεμήσουμε αυτή την απειλή. Αλλά αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο όταν θα καταλάβουμε όλοι μαζί αυτή την απειλή. Να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και αν θα το κάνουμε, αυτό θα γίνει οπωσδήποτε.
- See more at: http://left.gr/news/al-tsipras-vl-poytin-stratigiki-mas-epidioxi-einai-i-ellada-na-apotelesei-energeiako-komvo#sthash.7uACeEG3.dpuf