Σελίδες

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

«Πολιτιστικοί Δεσμοί» Κύμης - Αλιβερίου Ελευθεροτυπία


Συνέντευξη με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΧΡΗ
Σεμνή, ουσιώδης, χαμηλόφωνη, με αξίες αισθητικής και κριτήρια ήθους, δείγμα έμπρακτης συλλογικής δράσης, κομμάτι της «παράλληλης Ελλάδας» του Γιώργου Γραμματικάκη που ανθεί και μοσχοβολά ελπίδες, οι σημερινοί φιλοξενούμενοι της στήλης.
«Μένει να ξαναβρούμε τη ζωή μας τώρα που δεν έχουμε πια τίποτε» ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ«Μένει να ξαναβρούμε τη ζωή μας τώρα που δεν έχουμε πια τίποτε» ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣΜια παρέα ερασιτεχνών ηθοποιών κάθε ηλικίας και κάθε επαγγέλματος, ένας αλλιώτικος θίασος, ένθερμα μέλη του μη κερδοσκοπικού φορέα «Πολιτιστικοί Δεσμοί» που ιδρύθηκαν μέσα και κόντρα στην κρίση το καλοκαίρι του 2010 δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου στο Νομό Ευβοίας. Ενας νέος δραστήριος και πρωτοποριακός Σύλλογος. Μιλάμε με την ψυχή της ομάδας, τον πολυσχιδή φιλόλογο Δημήτρη Κεχρή.
- Μία τριετία μετά;
«Οι "Δεσμοί" κατάφεραν να μείνουν ανεξάρτητοι από κομματικές επιρροές και δημοτικές παρατάξεις, στηρίζονται μόνο στις συνδρομές των μελών τους και έχουν πλούσια και αυθεντική πολιτιστική δράση. Η ιδιοτυπία τους είναι ότι τους απαρτίζουν εθελοντές από πολλά χωριά του δήμου, συνεργάζονται με τους πολιτιστικούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής, κάνουν λογοτεχνικές και μουσικές εκδηλώσεις, περιπάτους, ξεναγήσεις και ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις μεταφέροντάς τες από χωριό σε χωριό και όλα αυτά εντελώς δωρεάν».
- Αφορμή η ιστορία;
«Η ιδέα να φτιάξουμε ένα σύλλογο που να τον συγκροτούν άτομα από πολλά χωριά γεννήθηκε από πολλές αναγκαιότητες. Κυρίως από την επιθυμία να αλληλογνωρίσουμε και να μελετήσουμε τον πολιτισμό του κάθε χωριού παραμερίζοντας τον τοπικισμό, που είναι έντονος στην επαρχία, και να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις δημιουργικές δυνατότητές μας. Στόχος των "Πολιτιστικών Δεσμών" είναι να συνδεθούν πολιτιστικά τα χωριά πραγματοποιώντας πολιτιστικές δραστηριότητες που να διαμορφώνουν περισσότερες και καλύτερες προϋποθέσεις για συνεργασία και αποτελεσματικότητα».
- Οι δυσκολίες;
«Είναι γεγονός ότι σε κάθε χωριό ή κωμόπολη ξεχωριστά ,σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή σαν τη δικιά μας, είναι δυσκολότερο να βρεθούν άτομα με τα ίδια ειδικά ενδιαφέροντα π.χ. προκειμένου να συγκροτήσουν μια θεατρική, λογοτεχνική, μουσική ή ιστορική ομάδα με σταθερή και συνεχή δράση. Μέσα σε δύο χρόνια έχουμε κάνει αρκετά».
- Ετοιμάσατε και αφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη;
«Ηταν το ελάχιστο για τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή μας. Σ' αυτό συμμετείχαν παιδιά Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, καθηγητές και δάσκαλοι μαζί με τη θεατρική μας ομάδα, που τη συγκροτούν άτομα διαφόρων ηλικιών (από 5 έως 85 ετών!) και διαφόρων επαγγελμάτων. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ανάγνωση ποιημάτων με παράλληλη προβολή εικόνων από έργα τέχνης που ερμήνευαν τα ποιήματα στίχο στίχο (η αναζήτηση και επιλογή εντελώς δική μας) και με δραματοποίηση και μελοποίηση ποιημάτων».
- Εχετε Λέσχες Ανάγνωσης;
«Εχουμε δημιουργήσει τρεις Λέσχες Ανάγνωσης, δύο στην Κύμη και μία στις Κονίστρες. Μελετάμε λογοτεχνικά έργα, κάνουμε λογοτεχνικές εκδηλώσεις κι έχουμε προσκαλέσει συγγραφείς που συζήτησαν με τους αναγνώστες. Μουσικοί, μέλη των Πολιτιστικών Δεσμών, συνεργάζονται με τη θεατρική και λογοτεχνική ομάδα. Πρόσφατα παρουσίασαν εκδήλωση για την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού».
- Ανεβάζετε κωμωδία;
«Η θεατρική μας ομάδα έχει ανεβάσει θεατρικά έργα (τον "Ερωτα στα χιόνια" και τον "Αμερικάνο" του Παπαδιαμάντη, παίξαμε τη "Φιλουμένα Μαρτουράνο", του Εντουάρντο ντε Φίλιπο, ετοιμάζουμε την κωμωδία "Μιας πεντάρας νιάτα" των Πρετεντέρη -Γιαλαμά».
- Είστε και φυσιολάτρες...
«Η Περιπατητική-Ιστορική Ομάδα επισκέπτεται μνημεία και ιστορικούς χώρους της περιοχής. Πριν από δύο μήνες κάναμε περίπατο-ξενάγηση στην Αγία Θέκλα και στο Μεσαιωνικό Αυλωνάρι. Στην 1η Σεπτεμβρίου θα επισκεφθούμε ένα ξεχωριστό μνημείο που οι ρίζες του ξεκινούν από την πελασγική εποχή, τη Δραγονέρα».