Σελίδες

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Η επιστροφή της Λούκας Κατσέλη, ο ήρεμος Λ. Φραγκιαδάκης και το νέο «δόγμα» Eurobank


Νέα αλλά και γνώριμα από το παρελθόν πρόσωπα, αναβαθμίσεις στελεχών, δυνατά comeback και μια κυρία συνθέτουν τις διοικήσεις των βασικών ελληνικών τραπεζών.
Γράφει:  Ρόη Χάικου
Η ανθρωπογεωγραφία στις τέσσερις συστημικές (Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς), αλλά και την Attica Bank αλλάζει και νέοι συσχετισμοί δυνάμεων προκύπτουν, σε μια περίοδο όπου οι τράπεζες πληρώνουν ακριβά τον ELA, τη χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας, παρακολουθούν την εξέλιξη στη διελκυστίνδα κυβέρνησης-θεσμών, αλλά και επιδιώκουν να φτιάξουν το «κοινωνικό» προφίλ τους.
Η αλλαγή διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα μπορεί να πέρασε από 40 κύματα και να εξέθεσε ακόμη και πρόσωπα στην κυβέρνηση για την επιλογή του κ. Γιώργου Μιχελή, η οποία «κόπηκε» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο έχει σαν σημείο αναφοράς την κυρία Λούκα Κατσέλη, την γυναίκα που έχει συνδέσει το όνομά της με τον νόμο για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στον οποίο έχουν προσφύγει χιλιάδες Έλληνες. Και από δίπλα, ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Η νέα διοίκηση της ΕΤΕ θα αναλάβει τα καθήκοντά της στις 23 του μήνα, ημέρα που οι απερχόμενοι Γ. Ζαννιάς και Α. Τουρκολιάς θα παρουσιάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2014.
Η κυρία Κατσέλη μπορεί να αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τους τραπεζίτες ως υπουργός Οικονομίας με τον νόμο 3869/2010, καθώς έχει οδηγήσει σε διαγραφή χρέους από 15% μέχρι και 90% στις πλείστες των περιπτώσεων, ωστόσο πλέον, από άλλη θέση, αυτή της προέδρου της Εθνικής καλείται και τα συμφέροντα της τράπεζας να προασπίσει και να εφαρμόσει κατά το δυνατόν την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, υπό το άγρυπνο βλέμμα της ΕΚΤ.
Αρκετοί από τους τραπεζίτες θα κληθούν να συνεργαστούν και να έρθουν σε συνεννόηση με την κυρία Κατσέλη, υιοθετώντας και τραπεζικές πρακτικές με κοινωνικό προφίλ που στο παρελθόν αποκήρυσσαν ως επικίνδυνες για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ο ρόλος της Εθνικής Τράπεζας λόγω της βαρύτητας και της ιστορικότητάς της είναι σημαντικός για το νέο τραπεζικό μοντέλο που επιθυμεί η κυβέρνηση, το οποίο θα έχει μεγαλύτερο κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά και θα… ξεβολέψει – εφόσον γίνει η ρήξη με τη διαπλοκή- εκείνους που απολαμβάνουν «ασυλίας» από τις τράπεζες έναντι των δανειακών τους υποχρεώσεων. Πρόκειται για «θαλασσοδάνεια», αλλά και δάνεια προς ισχυρούς επιχειρηματίες και μέσα ενημέρωσης, τα οποία δόθηκαν στο παρελθόν με αδιαφανείς όρους και σε μεγάλο τους μέρος δεν εξυπηρετούνται γιατί πιθανόν έγιναν καταθέσεις στο εξωτερικό.
Οι θέσεις Κατσέλη για τις τράπεζες
Σήμερα η κυρία Κατσέλη επιστρέφει στα πράγματα με κομβικό ρόλο και δύσκολα θέματα να χειριστεί (πώληση θυγατρικών της ΕΤΕ στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, διαχείριση των κόκκινων δανείων, ζητήματα ρευστότητας κ.ά), αλλά σε κλίμα όπου τα δεδομένα έχουν αλλάξει, με τους τραπεζίτες να δηλώνουν ότι δεν θα προβούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ότι πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις με δάνεια και ρευστότητα και ότι δεν μπορούν οι τράπεζες να έχουν την κοινωνία απέναντι…
Η πρώην υπουργός έχει σαφή θέση για την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, πρεσβεύοντας ότι βασική αποστολή των τραπεζών είναι να χρηματοδοτούν με τα κεφάλαια που τους εμπιστεύονται οι καταθέτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την προαγωγή επενδύσεων και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η ίδια έχει κατακεραυνώσει το τραπεζικό σύστημα υποστηρίζοντας ότι μετά το 1999, οι περισσότερες τράπεζες επιδόθηκαν στο κυνήγι των μεγάλων αποδόσεων για τους μετόχους τους και τα ανώτατα τραπεζικά στελέχη και επήλθε η χρηματοπιστωτική κρίση ως επακόλουθο της έλλειψης κανόνων εποπτείας και σωστής ρύθμισης.
«Σύμμαχος» της θα είναι ο κ. Φραγκιαδάκης, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής. Οι συνάδελφοι του στην τράπεζα τον χαρακτηρίζουν ως «ήρεμη δύναμη», έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, αλλά αποτελεσματικό. Πρόκειται για έναν τραπεζίτη με μακρά πορεία στην Εθνική, αλλά και διεθνή εμπειρία.
Το «δόγμα» Eurobank από Καραμούζη-Καραβία
«Η νέα εποχή και η κοινωνία απαιτούν από εμάς, τις τράπεζες, να διαχειριζόμαστε με υπευθυνότητα την κοινωνική αποταμίευση χωρίς στεγανά και ιδιοτελείς επιδιώξεις, να χρηματοδοτούμε σταθερά την οικονομία, την καινοτομία και την ανάπτυξη και να αντιμετωπίσουμε με σεβασμό, κατανόηση και ευελιξία τις προτιμήσεις, τις ανάγκες και τις αγωνίες των πελατών μας,ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται σε πραγματική δυσκολία αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους», είναι το δόγμα του προέδρου της Eurobank, κ. Νίκου Καραμούζη. Η «γραμμή» που έχει δώσει στο προσωπικό της τράπεζας λέει ότι στις δύσκολες εποχές που ζούμε «προτεραιότητά μας είναι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε σύντομα η χώρα μας να εξέλθει επιτυχώς από το σημερινό αδιέξοδο».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στο σύγχρονο εγχώριο και διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχής τραπεζική παρουσία με την κοινωνία απέναντι, με τους πολίτες καχύποπτους για τις προθέσεις της, χωρίς αναγνώριση του οικονομικού ρόλου του τραπεζικού συστήματος.
Πιο χαμηλών τόνων ο κ. Φωκίωνας Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank είναι ένας τραπεζίτης που έχτισε την καριέρα του βήμα βήμε, με σκληρή δουλειά επί 17 χρόνια στην τράπεζα και χωρίς να προκαλεί ποτέ ή να δίνει δικαιώματα. Ο ίδιος έχει θέσει ως στόχο την επιστροφή της Eurobank στην κερδοφορία και σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει ότι τον θεσμικό ρόλο της τράπεζας, τον οποίο οφείλουν όλοι να υπηρετήσουν με συνέπεια: σεβασμός στους καταθέτες, υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας,διαχείριση των προβληματικών δανείων με συνετά κριτήρια αλλά και κοινωνική ευαισθησία, αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζομένους και στους μετόχους.
Στην Attica Bank αναβαθμίστηκε σε διευθύνων σύμβουλος ο κ. Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης συναδέλφων του εντός και εκτός τράπεζας. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν να έχει άριστες σχέσεις με την κυρία Κατσέλη, μεταξύ άλλων.
Πειραιώς και Alpha
Οι όποιες διοικητικές αλλαγές σε Πειραιώς-Alpha θα είναι εκ των έσω. Σε αυτό συνηγορούν οι πληροφορίες από τις μέχρι τώρα επαφές της κυβέρνησης με τα στελέχη των δύο τραπεζών.
Το επιτελείο Δραγασάκη θα επιδιώξει να έχει το αμέσως επόμενο διάστημα συναντήσεις με τους ξένους μετόχους των δύο τραπεζών, προκειμένου να ανοίξει ο δίαυλος επικοινωνίας, όπως έγινε με τους μετόχους της Eurobank, τον Πρέμ Γουάτσα της Fairfax και τον Γουίλμπορ Ρος. 
Οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές θέλουν την διοίκηση της Πειραιώς να έχει συμφωνήσει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη σε τυχόν αλλαγές που θέλει να προωθήσει με την «ονοματολογία» να δίνει αναβαθμισμένο ρόλο στον κ. Άνθιμο Θωμόπουλο, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. Σε αυτές τις πληροφορίες περιλαμβάνεται και σταδιακή «χρυσή αποστρατεία» του Μιχάλη Σάλλα.
Στο διοικητικό σχήμα στην Πειραιώςεντάχθηκε προ μηνών στη θέση του μη εκτελεστικού αντιπροέδρου, ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, ο οποίος θεωρείται «υπολογίσιμη δύναμη», ενώ οι πληροφορίες θέλουν την έτερη θέση του αντιπροέδρου να αναλαμβάνει ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης στη θέση του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη.
Για την Alpha Bank η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει πρώτα συνάντηση με τους ιδιώτες μετόχους και κυρίως το fund του Κατάρ. Στην συνάντηση αυτή, θα προσπαθήσει να «αναγνώσει» το κατά πόσον οι ίδιοι οι μέτοχοι θα επιθυμούσαν διοικητική αλλαγή. Ωστόσο το επιτελείο Δραγασάκη δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει ζητήματα με το δίδυμο Βασίλη Ράπανου-Δημήτρη Μαντζούνη, αν και κατά καιρούς κυκλοφορούν φήμες για αποχώρηση του δεύτερου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Twitter @haikouroi