Σελίδες

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Οι προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο



\
λιτική

Διπλό μήνυμα, ένα προς τους δανειστές ότι η νέα Κυβέρνηση δεν θέλει να οδηγηθούν τα πράγματα «σε αμοιβαία καταστροφική ρήξη», αλλά ούτε θα δεχθεί υποταγή, και το δεύτερο προς το εσωτερικό της χώρας ότι θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά ένα κατεστημένο δεκαετιών και τη διαπλοκή, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την εισήγησή του στην πρώτη, πανηγυρική, συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις τέσσερις προτεραιότητες της Κυβέρνησης: την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η στήριξη της οικονομίας προκειμένου να επαναλειτουργήσει, η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και η σύγκρουση με τα κατεστημένα δεκαετιών είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Δεν θα φοβηθούμε συγκρούσεις, δεν έχουμε περιθώριο για καθυστερήσεις και λάθη» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας

Αναλυτικά οι τέσσερις προτεραιότητες:
1. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης: Καν
ένας να μην είναι μόνος και αβοήθητος μέσα στην κρίση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως το φαγητό, η θέρμανση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πιο αδύναμων. «Παραλαμβάνουμε μια χώρα που βρίσκεται στην τελευταία θέση στο δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης και πρώτη στο δείκτη παιδικής φτώχειας. Αυτή η κατάσταση είναι ο μεγαλύτερός μας αντίπαλος» υπογράμμισε.
2. Στήριξη της οικονομίας για να επαναλειτουργήσει, ειδικά σε ό,τι αφορά την μικρή επιχείρηση που βουλιάζει στην υπερχρέωση και κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. Βασικός στόχος η αντιμετώπιση της ανεργίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
3. Διαπραγμάτευση με εταίρους για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, ώστε να βγει η χώρα από την υπερχρέωση και την ύφεση. Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση είναι έτοιμη με σχέδιο και ρεαλιστικές προτάσεις για τη διαπραγμάτευση. Ανέφερε ότι υπάρχει τετραετές σχέδιο πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, αλλά χωρίς υποχρέωση εξοντωτικών και ανέφικτων πλεονασμάτων, με ρεαλιστικές προτάσεις για το χρέος και πολιτική επενδύσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. «Μέσω αυτών, η χώρα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» σημείωσε και επανέλαβε: «Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες. Δεν θα έρθουμε σε ρήξη, αλλά ούτε θα είμαστε υποτελείς».
4. Σύγκρουση με κατεστημένα δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα: Ριζική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, διαφάνεια, πάταξη της διαπλοκής, εφαρμογή ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος, αντιμετώπιση της φοροαποφυγής μεγάλου πλούτου. «Κοινή συνισταμένη όλων αυτών η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας και των δημοκρατικών θεσμών», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ως πρώτο δείγμα γραφής, ο κ. Τσίπρας ανέφερε το «μικρότερο κυβερνητικό σχήμα, με μόνο 10 υπουργεία», το οποίο όπως είπε δεν ήταν απόφαση συμβολικού χαρακτήρα, αλλά η έναρξη της μεταρρύθμισης στη Δημόσια Διοίκηση από το υψηλότερο επίπεδο. Όπως είπε, στόχος είναι ένα κράτος αποτελεσματικό, με συλλογική λειτουργία, χωρίς καπετανάτα, που θα λογοδοτεί.

Η Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας έχει δύσκολο έργο, είπε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο λαός έχει μεγάλες προσδοκίες από την παρούσα Κυβέρνηση». Πρόσθεσε, ότι ο ελληνικός λαός δεν περιμένει να τα αλλάξουμε όλα στην οικονομία σε μία ημέρα, αλλά περιμένει ριζικές αλλαγές στη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, την ισονομία και απαιτεί να είμαστε Κυβέρνηση με διαφορετικό ύφος εξουσίας. Αυτή η κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός, δεν έχει άλλες εξαρτήσεις πέρα από τους ίδιους τους πολίτες.

Επιπλέον ο κ .Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η νέα Κυβέρνηση δεν έρχεται να καταλάβει δομές, αλλά να βάλει ένα τέλος στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική στη χώρα, να βάλει τέλος στο καθεστώς του ρουσφετιού και να κάνει παρελθόν το πελατειακό κράτος.
Το δεύτερο μήνυμα

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είχε ισχυρό διεθνή αντίκτυπο και εκτίμησε ότι ήδη, το διεθνές κλίμα αλλάζει, η χώρα σηκώνει κεφάλι, αποκτά διεθνή υπόσταση, ανακτά την αυτοπεποίθησή της και χτίζει τις συμμαχίες της.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ετοιμότητά του να συζητήσει με όλους και πρόσθεσε ότι καλωσορίζει τον Μάρτιν Σουλτς που θα επισκεφθεί αύριο την Αθήνα και την Παρασκευή τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.» Θα βαδίσουμε στη νέα εποχή με σταθερότητα και σιγουριά και θα κάνουμε όσα πρέπει με διάλογο, κοινωνική συναίνεση, αλλά χωρίς συμβιβασμούς. Δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη και καθυστερήσεις. Η ευθύνη είναι βαριά και δεν έχουμε δικαίωμα να διαψεύσουμε τη λαϊκή εντολή», είπε ο Πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του.     http://www.ertopen.com/