Σελίδες

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η καταστροφολογία ως αντίδοτο στην επικείμενη εκλογική ήττα

Συντάκτης: 
efsyn.gr
Σε αδιέξοδο βρίσκεται η δικομματική κυβέρνηση μετά την επιλογή του πρωθυπουργού για εσπευσμένη έξοδο από το Μνημόνιο στις αρχές φθινοπώρου, τις μετέπειτα εμπλοκές με την τρόικα και την αποστασιοποίηση των εταίρων στην Ε.Ε.
Σ' αυτό το πλαίσιο ο Αντώνης Σαμαράς επιλέγει την καταστροφολογία, επικαλούμενος ως φόβητρο το χάος στην περίπτωση που αποβεί άκαρπη η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές.
Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν να επιδιώκουν πολιτική γραμμή απομόνωσης, με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί να έρχεται τη Δευτέρα στην Αθήνα προσφέροντας χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση. Ωστόσο, ξεκάθαρα οι προθέσεις των εταίρων αναμένεται να διαφανούν στη σύνοδο κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.
Βενιζέλος: Όλα κρέμονται από μια κλωστή για τη χώρα
Όλα κρέμονται από μια κλωστή, που είναι η βούληση του ελληνικού λαού, και αν κοπεί μπορεί να οδηγηθεί η χώρα στην απόλυτη καταστροφή, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της συνάντησης με περίπου 80 στελέχη του κόμματος από τη δυτική Μακεδονία στην Καστοριά.
Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στην επίσπευση της προεδρικής εκλογής και κάλεσε τα στελέχη του ΠΑ ΣΟΚ σε οργανωτική ετοιμότητα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, στην περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Για το ΠΑΣΟΚ είπε, ότι υπάρχει χάριν της χώρας και για την εικόνα εσωτερικής αναστάτωσης σημείωσε ότι αυτή αδικεί και το κόμμα και τις προσπάθειες των στελεχών του. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι κάποιοι έχουν το δικαίωμα να λένε κάποια πράγματα, γιατί δεν έχουν ευθύνη και δεν τους ρώτησε κανείς, και κάποιοι άλλοι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, διότι έχουν τεράστια ευθύνη και συμμετοχή από την αρχή σε αυτή την πορεία του τόπου.
Σε προεκλογική ετοιμότητα η Ν.Δ.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε προεκλογική ετοιμότητα, αν και το κλίμα είναι βαρύ.
Οι αιχμές προς το μέγαρο Μαξίμου και τους στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά, Χρ. Λαζαρίδη και Στ. Παπασταύρου, που είχαν τον πρώτο λόγο στον σχεδιασμό της πρόωρης εξόδου και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, έχουν ενταθεί, ενώ η τακτική της πόλωσης που επέλεξε ο πρωθυπουργός για τις προεδρικές εκλογές έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη μετριοπαθή πτέρυγα της Ν.Δ. και τον ίδιο τον Στ. Δήμα.
Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχει αρχίσει κύκλο επαφών με βουλευτές και από την αντιπολίτευση, ωστόσο, μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, κρίνεται πολύ δύσκολο να δώσουν θετικό αποτέλεσμα.
Η γραμμή της ολομέτωπης σύγκρουσης πάντως δεν πρόκειται να αλλάξει, είναι στρατηγική επιλογή του κ. Σαμαρά και των στενών του συνεργατών και πάνω σε αυτή θα κινηθεί μέχρι την πρώτη ψηφοφορία την προσεχή Τετάρτη.