Σελίδες

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

2912 2013

Προγράμματα “Voucher” του ΟΑΕΔ: τζάμπα εργαζόμενοι για τους εργοδότες!

Προγράμματα “Voucher” του ΟΑΕΔ: τζάμπα εργαζόμενοι για τους εργοδότες!
Χαρακτηριστικές είναι οι δύο επισυναπτόμενες ανακοινώσεις, του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στη WIND (TIM) για τη "μηχανή" που έχει στηθεί πάνω στο πρόβλημα της ανεργίας:

"Προγράμματα “Voucher” του ΟΑΕΔ: τζάμπα εργαζόμενοι για τους εργοδότες!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Τους τελευταίους μήνες, στη WIND άρχισαν να εργάζονται συνάδελφοι μέσω προγραμμάτων “voucher” του ΟΑΕΔ («επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας»), που βοηθάνε τους εργοδότες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανέργων, ιδιαίτερα των νέων. Κυβέρνηση, κρατικές υπηρεσίες, ΜΜΕ τα παρουσιάζουν ως «καταπολέμηση της ανεργίας» και τους άνεργους που συμμετέχουν σ’ αυτά ως «ωφελούμενους». Η WIND μας λέει ότι έτσι κάνει... «κοινωνικό έργο»! Στην πραγματικότητα, αυτά τα προγράμματα είναι μια τεράστια επίθεση ενάντια σ’ όλους τους εργαζόμενους και τους άνεργους:

1.      Θεσμοθετούν άθλιους όρους αμοιβής. Οι «ωφελούμενοι» δεν έχουν κανένα δικαίωμα. Για 5 μήνες που διαρκούν τα προγράμματα, το μόνο που δικαιούνται είναι 2.000 ευρώ  (400 ευρώ το μήνα) – τίποτ’ άλλο, χωρίς ασφάλιση & χωρίς ένσημα.

2.      Θεσμοθετούν ουσιαστικά την απλήρωτη εργασία (για τον εργαζόμενο) και την παροχή δωρεάν εργατικού δυναμικού (για τον εργοδότη). Οι εργαζόμενοι σ’ αυτά τα προγράμματα πληρώνονται μόνο στο τέλος τους. Δηλ. περίπου για 5 μήνες πρέπει να εργαστούν χωρίς να καλύπτουν ούτε τα στοιχειώδη – π.χ. την καθημερινή διατροφή και μετακίνησή τους. Ενώ όλο αυτό δεν κοστίζει στον εργοδότη απολύτως τίποτα!

3.      «Σπάνε» τους μισθούς, τις συλλ. συμβάσεις, τα σωματεία. Δημιουργείται μια νέα κατηγορία, ακόμα πιο χαμηλά αμοιβόμενων εργαζομένων, τραβώντας τους μισθούς όλων μας προς τα κάτω. Καλλιεργείται η διαίρεσή μας σε αναρίθμητες «κατηγορίες», που δεν μπορούν να έχουν την ίδια συλλ. σύμβαση ή να είναι στο ίδιο σωματείο (όπως και με τις εργολαβίες, τους επινοικιαζόμενους, τα «μπλοκάκια»).

4.      Αυξάνουν την ανεργία. Οι εργοδότες, αφού έχουν στη διάθεσή τους δωρεάν εργαζόμενους, δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν προσλήψεις. Πρόκεται για μια επικοινωνιακή διαχείριση του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας, για την παροχή δωρεάν εργαζομένων στους επιχειρηματίες και για μια ευκαιρία για διάφορους αετονύχηδες που στήνουν «συνεργαζόμενες εταιρίες με τον ΟΑΕΔ» να βάλουν στο χέρι κρατικά κονδύλια!

Πρόκειται λοιπόν για ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ, που με χρήματα του ελληνικού λαού και των εργαζομένων (χαράτσια, «εισφορά αλληλεγγύης» κ.λπ.) εφοδιάζονται με δωρεάν εργαζόμενους! Αυτή είναι σήμερα η «ιδιωτική πρωτοβουλία», που μας διατυμπανίζουν: τόσο «υγιής», που για να βγει από την κρίση, ζητάει απ’ το κράτος να της παρέχει δωρεάν εργαζόμενους!

Η «καταπολέμηση της ανεργίας», που μας λένε, είναι ψέμα και υπερεκμετάλλευση
Δεν μπορούν να καταπολεμήσουν την ανεργία αυτοί που τη δημιούργησαν. Οι επιχειρηματίες, που θησαυρίζουν πάνω στη δική μας εκμετάλλευση και απολύουν σωρηδόν, αξιοποιώντας όλους τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν γι’ αυτούς οι κυβερνήσεις.
Το κράτος και οι υπηρεσίες του, που είναι φωλιές ατέλειωτης φοροδιαφυγής και διαφθοράς Το σύστημά τους, η «ελεύθερη αγορά», που εξυπηρετεί μόνο μια χούφτα τοκογλύφων, τραπεζιτών, μεγαλοεπιχειρηματιών και τους πολιτικούς φίλους τους. Θέλουν ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, για να διαλύσουν κάθε εργατικό δικαίωμα με τον εκβιασμό της εξαθλίωσης. Πλήρη κατάργηση των συλλ. συμβάσεων, κατρακύλα των μισθών, πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, μετατροπή του «εργατικού δικαίου» σε δίκιο του εργοδότη.
Απλήρωτη εργασία (πάνω από 1 εκ. απλήρωτοι εργαζόμενοι, με συνολικά οφειλούμενα δεδουλευμένα 1,5 δις) και πληρωμή των μισθών... σε είδος! Θέλουν απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα, μετατροπή μας σε δουλοπάροικους!
Η ανεργία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με τη λογική «όλα στο κεφάλαιο». Ούτε μετατρέποντας τους ανέργους σε επαίτες–«ωφελούμενους», που θα πρέπει να νιώθουν... ευγωνομοσύνη, επειδή κάποια φιλεύσπλαχνη εταιρία (όπως η WIND) αποφάσισε να κάνει... κοινωνικό έργο! Απαιτεί μια ριζικά διαφορετική διαχείριση και πορεία της οικονομίας, με κριτήριο τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και της τεράστιας πλειοψηφίας της κοινωνίας, που πρέπει να επιβάλλουμε με τον αγώνα μας.

Οι εργαζόμενοι στη WIND, μαζί με όλο το εργατικό κίνημα, πρέπει να παλέψουμε:

(α) Με το τέλους των τρέχοντων προγραμμάτων, όλοι αυτοί οι συνάδελφοι να προσληφθούν με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόλησης, για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν

(β) Όσο διαρκούν τα προγράμματα, η WIND να καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες αυτών των συναδέλφων, παρέχοντα με δικά της έξοδα: δωρεάν γεύμα και καφέ από το εστιατόριο – δωρεάν κάρτα διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς – δωρεάν χρήση προγράμματος κινητού τηλεφώνου.

(γ) Να σταματήσουν οι προσλήψεις υπερκμετάλλευσης μέσω “voucher”. Nα σταματήσουμε την εξάπλωση αυτών των ελαστικών–δουλικών σχέσεων εργασίας (όπως και τα «μπλοκάκια», τους επινοικιαζόμενους, τις εργολαβίες, την ομηρία των συμβασιούχων). Πλήρη – Σταθερή Εργασίας για όλους, με πρσλήψεις αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόλησης.

ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΟΧΙ ΕΠΑΙΤΕΣ-«ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ». ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, Ο ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ - ΟΧΙ Η ΥΠΟΚΡΤΙΚΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ".


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΙΜ HELLAS (WIND)
Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου Αθηνών 4348/2005
Τηλ.: +30 210 5100910 – Φαξ: +30 210 5100961   E-mail : symboulio@pasetim.com

Αρ.Πρωτ: 50/2013
Προς: H.R. (κα. Τσίτουρα, κ. Καρμίρη)
Αθήνα 26/12/2013

ΘΕΜΑ: Ανανέωση των συμβάσεων των συναδέλφων που εργάζονται μέσω των προγραμμάτων Κ.Ε.Κ.-ΟΑΕΔ ως εργαζόμενοι Wind

Στις 27/11  σε υπόμνημά μας με αρ. πρωτ. 35/2013, σας είχαμε αναδείξει για πολλοστή φορά τις συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους από ΚΕΚ-ΟΑΕΔ, τους συμβασιούχους & τους ενοικιαζόμενους που εργάζονται στη WIND. Το προσεχές διάστημα λήγουν οι συμβάσεις εργαζομένων στο τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών. Οι αυξημένες ανάγκες του τμήματος καθιστούν απαραίτητη την ανανέωση όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου καθώς και την πρόσληψη των εργαζομένων μέσω προγραμμάτων Κ.Ε.Κ. στην WIND μετά τη λήξη αυτών. Είναι αδιανόητο η διεύθυνση προσωπικού (hr) της WIND να θεωρεί ότι η εργασία μέσω των προγραμμάτων των ΟΑΕΔ-ΚΕΚ αποτελεί κοινωνικό έργο.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αυτά τα προγράμματα είναι μια τεράστια επίθεση ενάντια σ’ όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους καθώς θεσμοθετούν άθλιους όρους αμοιβής και εργασίας και λειτουργούν ενάντια σε συλλογικές συμβάσεις και κατακτημένα δικαιώματα.  Επιπροσθέτως, οι όροι αυτοί δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους οι οποίοι αναγκάζονται να εργάζονται αμισθί για μήνες με ό, τι αυτό επιφέρει στην διαβίωσή τους. Σημ. οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε βάρδιες και παρέχουν την ίδια εργασία με τους προσληφθέντες στην WIND, εν τούτοις δεν απολαμβάνουν καμία παροχή από την εταιρία.
Η διοίκηση της εταιρίας ωστόσο εξακολουθεί να αυτοδιαφημίζεται για το κοινωνικό της πρόσωπο, να κάνει ενδοεταιρικές διαφημιστικές καμπάνιες, να χορηγεί προγράμματα κοινωνικής ευθύνης, αλλά σε όλα αυτά τα έξοδα δεν σκέφτηκε να αποδώσει τα δίκαια σε εργαζόμενους εντός της…
Δεδομένων των παραπάνω ζητούμε
(α) Οι συνάδελφοι που εργάζονται μέσω των Κ.Ε.Κ. να προσληφθούν μετά το τέλος των τρεχόντων προγραμμάτων, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και πλήρους απασχόλησης, για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν
(β) Όσο διαρκούν τα προγράμματα, η WIND να καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες αυτών των συναδέλφων, παρέχοντας με δικά της έξοδα: δωρεάν γεύμα και καφέ από το εστιατόριο – δωρεάν κάρτα διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς – δωρεάν χρήση προγράμματος κινητού τηλεφώνου.
(γ) Να σταματήσουν οι προσλήψεις υπερεκμετάλλευσης μέσω “voucher” και γενικά η εφαρμογή ελαστικών– δουλικών σχέσεων εργασίας ( «μπλοκάκια», επινοικιαζόμενοι, εργολαβίες, συμβασιούχοι). Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους
(δ) Να μας προσκομίσετε στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται στην Wind μέσω των προγραμμάτων Κ.Ε.Κ-ΟΑΕΔ και τα τμήματα στα οποία απασχολούνται.
Τέλος, ζητούμε την γραπτή σας απάντηση σχετικά με τα παραπάνω.

Το Δ.Σ.http://www.ertopen.com/