Σελίδες

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Η κοινωνία καταρρέει ενώ η κυβέρνηση παραπαίει.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει λύσεις ακόμη και στα πιο πιεστικά προβλήματα φέρνει τον κοινωνικό ιστό ακόμη πιο κοντά στην κατάρρευση.


Στριμωγμένη ανάμεσα στις πιέσεις της τρόικας και στην εξέγερση που σοβεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση ακροβατεί, αναιρεί και ξανα-αναιρεί τις αποφάσεις της, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μήπως από κάπου προκύψει ένας «από μηχανής θεός».
Ο Προϋπολογισμός του 2014 που ψηφίστηκε από τη Βουλή δεν περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για το φόρο ακινήτων, τους πλειστηριασμούς, τα προβλήματα των Ταμείων, άρα δεν απαντά σε τίποτε. Συζητείται οι επίμαχες ρυθμίσεις να μην έλθουν άμεσα στη Βουλή, αλλά να ενσωματωθούν όλες σε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτό βέβαια θα αποτελούσε κορυφαία παραδοχή ότι δεν υφίσταται πια κοινοβουλευτική πλειοψηφία να τις περάσει, αλλά στο Μαξίμου σκέφτονται πια ότι «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται». Είναι δηλαδή τόσο πασιφανές ότι η κυβέρνηση διατηρείται στην εξουσία μόνον επειδή κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να τη ρίξει, που δεν ενδιαφέρουν ούτε τα προσχήματα.
Έστω και αν αποφευχθεί έτσι ο σκόπελος της Βουλής, το κοινωνικό και πολιτικό κόστος από την έναρξη πλειστηριασμών κατοικιών θα είναι συντριπτικό μέσα στην προεκλογική περίοδο.
Φλερτάρουν λοιπόν στην κυβέρνηση με την ιδέα να νομοθετήσουν την παράταση παγώματος των πλειστηριασμών ακόμη και χωρίς συμφωνία με την τρόικα. Δεν βρίσκουν όμως καμιά κατανόηση από τους δανειστές, όπως δείχνει το παιχνίδι που παίχτηκε με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.
Η τρόικα θέλει εφαρμογή των συμφωνηθέντων, θέλει απολύσεις στο Δημόσιο και πλειστηριασμούς κατοικιών, θέλει αίμα ακόμη και για συμβολικούς λόγους. Συγκεκριμένα η καγκελάριος Μέρκελ έχει στόχο να εμποδίσει την είσοδο στην Ευρωβουλή των Γερμανών δεξιών Ευρωσκεπτικιστών και για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να αποδείξει ότι οι απείθαρχοι Έλληνες πληρώνουν επιτέλους ακριβά για τα λάθη τους.
Ακόμη και ο καιρός πηγαίνει φέτος κόντρα στην κυβέρνηση. Μετά δυο ήπιους χειμώνες ο φετινός δείχνει από νωρίς τα δόντια του, οξύνοντας τα προβλήματα επιβίωσης των εκατοντάδων χιλιάδων νεόπτωχων Ελλήνων. Η κυβέρνηση φαίνεται να μην μπορεί ούτε το πρόβλημα της στοιχειώδους θέρμανσης των απόρων να λύσει, γιατί όλες οι προτάσεις της αχρηστεύονται από την πρωτοφανή κλίμακα των προβλημάτων που η πολιτική της δημιούργησε. Οι οικονομικά αδύναμοι είναι τόσο πολλοί που η ΔΕΗ δήλωσε ότι θα καταρρεύσει αν δεν τους διακόπτει το ρεύμα, οι φετινοί άνεργοι μπορεί να εμφανίζονται οικονομικά αυτάρκεις στις περσινές φορολογικές δηλώσεις κ.ο.κ.
Ενώ η κυβέρνηση ταλαντεύεται και παραπαίει, το δράμα ενός μεγάλου πια τμήματος της ελληνικής κοινωνίας κορυφώνεται. Και δεν αφορά μόνον τους άνεργους και τους μικροσυνταξιούχους. Δεν συναντάς μικρό επαγγελματία και έμπορο που να μην χρωστά στην εφορία και τον ΟΑΕΕ. Οι μισοί ενοικιαστές δεν πληρώνουν το νοίκι τους, συνήθως επειδή δεν έχουν να το πληρώσουν, αν και υπάρχουν πάντα και αυτοί που απλώς επωφελούνται του γενικού κλίματος. Όμως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων κατοικιών είναι εξίσου στριμωγμένοι οικονομικά με τους νοικάρηδες τους, οπότε η χρεοκοπία ανακυκλώνεται.
Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πραγματικό τσουνάμι λαϊκής αντίδρασης που θα σάρωνε την παραπαίουσα κυβέρνηση. Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί, απλώς η αξιωματική αντιπολίτευση ενισχύεται οριακά στα γκάλοπ. Η αιτία για αυτή την σχετική κοινωνική παθητικότητα πρέπει να αναζητηθεί και στην καθυστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ να στείλει ένα ξεκάθαρο σήμα ότι προχωράει δυναμικά προς την εξουσία, συνδιαλεγόμενος ουσιαστικά με τις εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών που τον ψήφισαν για πρώτη φορά το 2012 ή σκέφτονται να τον ψηφίσουν. Δεν έχουν γίνει ακόμη από την αξιωματική αντιπολίτευση οι αναγκαίες κινήσεις ώστε να είναι ορατό, χειροπιαστό στον κάθε πολίτη το Μέτωπο Ανατροπής που θα αποτελέσει την ρεαλιστική πρόταση αριστερής διακυβέρνησης.
Αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί τους επόμενους μήνες, για να σταλεί ένα σαφές και καταλυτικό πολιτικό μήνυμα μέσα από την κάλπη των Ευρωεκλογών, που να αποτελέσει απαρχή γενικότερων εξελίξεων                                       .http://tandlcom.gr/pelatologio
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΑΡΗΣ
Αντιδήμαρχος Αγίων Αναργύρων - Καματερού