Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

Καλό ταξίδι φιλε και σύντροφε Αντώνη

Απεβίωσε ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Αντώνης Καρράς

Απεβίωσε ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Αντώνης Καρράς
Έφυγε, την Τρίτη, από τη ζωή ο Αντώνης Καρράς, ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες του Κινήματος, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Αγνός και ασυμβίβαστος αγωνιστής, δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση ακόμα και με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, ειδικότερα όταν επρόκειτο για ζητήματα εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν, πάντα, εναντίον της μίας και μοναδικής υποψηφιότητας για τα αξιώματα του Κινήματος και δεν δίσταζε, όταν άλλοι δεν τολμούσαν, να θέτει εκείνος υποψηφιότητα για αξίωμα, όπως του Γραμματέα της Κ.Ε., όταν ο Α. Παπανδρέου πρότεινε μια και μοναδική υποψηφιότητα.

Ο Αντώνης Καρράς ήταν οικονομολόγος και διετέλεσε διευθυντής του υπουργείου Συντονισμού επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου από το 1964 έως την "αποστασία". Εκεί γνωρίσθηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο συνδέθηκε με προσωπική φιλία, διατηρώντας, όμως, την πολιτική του αυτονομία, όπως αποδείχθηκε και στη συνέχεια, μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.
Είχε πλούσια αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και όλοι τον γνώριζαν με το ψευδώνυμο «Άλκης». Την περίοδο αυτή «έκανε βάρκα» μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, δηλαδή θαλάσσια δρομολόγια, μεταφέροντας αντιστασιακούς που έπρεπε να φύγουν από την Ελλάδα ή να επιστρέψουν για να αναλάβουν δράση.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εντάχθηκε στο ΠΑΚ και ήταν από τα πρόσωπα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του.
Ήταν από την αρχή εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και ήταν από τους ιδρυτές του βιβλιοπωλείου ΑΙΧΜΗ του Κινήματος, το οποίο διακινούσε όλα τα προοδευτικά βιβλία, περιλαμβανομένων εκείνων των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή».
Ήταν ανοιχτός στα νέα ιδεολογικά ρεύματα και αγκάλιασε τη νέα γενιά όσο λίγοι, προσβλέποντας σε αυτήν, να οδηγήσει τη χώρα και τους Έλληνες σε ένα καλύτερο μέλλον.
Υπήρξε επίσης, για πολλά χρόνια, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, της κορυφαίας Νομαρχιακής Οργάνωσης του Κινήματος.
Έχαιρε της μεγάλης εκτίμησης όλων των αγνών ανθρώπων της δημοκρατικής παράταξης.
ΔΗΛΩΣΗ ΛΟΥΚΑΣ Τ. ΚΑΤΣΕΛΗ , Προέδρου της Κοινωνικής Συμφωνίας.

Έφυγε σήμερα από κοντά μας ο Αντώνης Καράς , ένας σπουδαίος άνθρωπος , ένας εξαιρετικός επιστήμονας και δημόσιος λειτουργός και ένας πραγματικός αγωνιστής .

Ο Αντώνης σ’ όλη του τη ζωή υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον. Ως στέλεχος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας υπήρξε πρωτεργάτης της περιφερειακής ανάπτυξης και του αναπτυξιακού σχεδιασμού στη χώρα μας .

Ως γνήσιος δημοκράτης ανέπτυξε σημαντική αντιδικτατορική δράση ενώ στη μεταπολίτευση υπερασπίστηκε με σθένος τα δικαιώματα των μεταναστών και των μειονοτήτων. Ως πραγματικός σοσιαλιστής αφιέρωσε τη ζωή του στους κοινωνικούς αγώνες από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ χωρίς ποτέ να διεκδικήσει αξιώματα και θέσεις. Ο Αντώνης υπήρξε πρότυπο για όλους μας . 


Θα μας λείψει …
Tο στερνό ΑΝΤΙΟ στον Αντώνη θα το πούμε την ΠΕΜΠΤΗ ΩΡΑ 4.ΟΟ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ. Επιθυμία της Οικογένειας αντί για κατάθεση στεφανών και για όσους το επιθυμούν, μπορούν να συνεισφέρουν στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών

Φωτό από το Δεκέμβρη του 2008 που χτυπήθηκε και ο Αντώνης Καρράς.