Σελίδες

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά αγκαλιάζει την υποψηφιότητα Τσίπρα


“Ευρύτατη είναι η αποδοχή που συναντά ο Αλέξης Τσίπρας από τα άλλα κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. ”

Ευρύτατη είναι η αποδοχή που συναντά ο Αλέξης Τσίπρας από τα άλλα κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι αποφάσεις αναμένεται σημειωτέον να ληφθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα από το προεδρείο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Από την επικοινωνία, έτσι, που είχαν το προηγούμενο διάστημα τα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων, προέκυπτε το ίδιο πάντα συμπέρασμα: ότι η υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καλύτερη, υποστήριζαν οι συνομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι λόγοι πολλοί: Δεν είναι μόνο ο "φρέσκος αέρας" που ο Αλ. Τσίπρας φέρνει τώρα πια και στα ευρωπαϊκά πράγματα, είναι επιπλέον το γεγονός ότι είναι εκείνος από όλους τους ηγέτες των αριστερών κομμάτων που έχει πετύχει να φέρει το κόμμα του στον προθάλαμο της κυβερνητικής εξουσίας, με ποσοστά που απέχουν πολύ από αυτά άλλων κομμάτων.



Δεν μπορεί να διαφύγει εξάλλου της προσοχής ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει διεισδυτικότητα σε όμορους χώρους, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως φάνηκε και από την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι Σοσιαλιστές Σουλτς και Σβόμποντα, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε προ 15νθημέρου στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πολιτικός.

Όχι τυχαία λοιπόν η επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς και στέλεχος του 'Linke' Γκαμπριέλε Τσίμερ είχε αναφερθεί ευμενώς στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα Τσίπρα -πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για "μια τιμητική πρόταση", είχε αναγνωρίσει σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Αν τελικώς τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταλήξουν στο πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα, το κέρδος που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που αναγνωρίζουν ακόμη και οι αντίπαλοί του. Η απήχηση θα είναι μεγάλη, ενώ δεν θα έχουν κανένα νόημα οι κριτικές που επιχειρούσαν να εμφανίσουν ως αντιευρωπαϊστές τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του.

Είναι όμως πια η ώρα για τις αποφάσεις, οι οποίες θα ληφθούν στη συνάντηση του προεδρείου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θα συνεδριάσει ίσως και το Σάββατο, προκειμένου να καταλήξει στην εισήγηση που θα κάνει προς το Συνέδριο του ΚΕΑ, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, στη Μαδρίτη. Είναι προφανές πάντως ότι δύσκολα θα απορριφθεί η όποια πρόταση του προεδρείου..

Του Νίκου Παπαδημητρίου
avgi.gr